Meraklı Bahçe

Liam bir bahçıvan değil ama yine de, yeşile hasret gri şehre tutunmayı başaran bir tutam yeşil için yapabilecekleri var.
Bizi ilgilendirmez görünen ya da  boyumuzdan büyük olduğuna vehmettiğimiz çoğu şeyle beraber...hemen her problem için bizim de yapabileceğimiz şeyler vardır.
Liam hatırlatıyor bunu yetişkin okura. Daha kitabın kapağını kapatmadan su dolu bir kovayı tutuşturuveriyor okurunun eline. Onunla yangın mı söndürecek, bir çiçeğe hayat mı verecek? İşte o kısım okura kalmış.
Liam'a gelecek olursak...Metruk demiryolunda, ölmek üzere olan bir tutam yabani çiçek ve bitkiye iyi bir bahçıvan olabilmek, onları yaşatabilmek için mücadele ediyor. O daha iyi bir bahçıvan olana dek bekliyor çiçekler...ve gün geliyor, gri sehirdeki yabani yeşil yama, kocaman bir bahçeye dönüşüyor.
Ama demiryolunu mesken etmiş bu bahçe, tabiatı gereği yolun çağrısına karşı koyamayıp merakla keşfe çıkıyor.
Önce yabani otlar ve yosunlar, ki onlar her zaman en cesur ve pervasız olanlardır ya hani! Değişimi de onlar hızlandırıyor.
Bir bir hepsi rayları,oradan şehri sarıp sarmalıyorlar.
Meraklı Bahçe, artık gri olmayan gri sehrin her yanını yeşile boyuyor boyamasına ama Kış mevsiminin üç aylık uzun misafirliği bitkilere zarar veriyor.
Liam vazgeçmedikçe, bahçe kendiliğinden gizemli, küçük şubeler açıveriyor olur olmadık yerlere. Ve bir sürü bahçıvan peydah oluyor her köşede.
Asla vazgeçmeyenlerin hürmetine olsa gerek,
Şimdi şuracıkta, kapımın önünde...okul yolundaki kaldırım taşında, eski bir binanın güneşi az görür yüzünde...betonları delip başını göğe uzatan yabani bitkilerin dünya nöbeti.
Asla vazgeçmeyenlere, iyiliği çoğaltıp yayanlara, meraklı ve azimli küçüklere ve onların ebeveynlerine, tabiata ve küçük şeylerin büyüklüğüne dair bu harikulade hikaye Nöbetçi Kitaplık'ın en sevilenler köşesine kurulmuşsa New York Times Bestseller demiş, pek de ehemmiyeti yok doğrusu. Demeseymiş de olurmuş.
Manhattan'daki High Line'ın gerçek hikayesi olduğu  söylenen hikaye, bazılarınıza sosyal medyada çokça dolaşan bir videoyu hatırlatacaktır.
Hani, bir başına vahayı ormana dönüştüren adamın hikayesini. Bize de hatırlattı elbette, üzerine dil ötesi bir dünya bahşederek.
Hem yazıp hem de harikulade çizen Peter Brown'a, kitabı ithaf ettiği meraklı büyükannesi Petey'e, dilimize kazandıran Hep Kitap'a, lezzetli bir Türkçe'ye çeviren Sevin Okyay'a ve yayın ekibine şükranla.

Meraklı Bahçe
Orijinal Adı, The Curious Garden
Yazan ve resimleyen, Peter Brown
Çeviren, Sevin Okyay
Hep Kitap
4+ ve büyümeye dirençlilere



 










0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement