Dillere pelesenk birkaç yetişkin temrini vardır, bilirsiniz onları muhakkak. Biri "inşallah", bir diğeri "bakarız"... Bu ikili bir arada kullanıldığında on kaplan gücünde bir "savuşturma"aracına dönüşüverir.
Yapmak isteyip de eyleme geçmeye güç bulamadığımızda deriz, "inşallah!".
Tüm işlerimizin "Allah'a kaldığını" unutup, irade ve sorumluluğumuzu çöpe attığımızda deriz "inşallah".
"İnşallah"ı kalbimize koyup, başımızın üzerinde taşımadan söylediğimizde aktardığımız duygu, kelamın hakkına ne büyük ihanettir halbuki.
Yetişkin arkadaşlarımızın bazılarının inşallah ve maşallah alerjili olmalarını çok görmemeli.
Ne yazık ki çocuklarımızla münasebetimize aktardığımız o olumsuz duygu ile çocuklarımızda da gelişiyor inşallah alerjisi.
Öyleyse bağışıklık sistemini onarmalı, değil mi?
Kehf Suresi, 23 ve 24.ayet-i kerimeler karşılıyor Bir İnşallah Masalı'nın girişinde okuru.
"Hiçbir şeyle ilgili "Yarın şunu yapacağım" deme. Ancak "İnşallah yapacağım" de. Unuttuğunda Rabbini hatırla ve "Umarım Rabbim beni bundan daha doğru olana ulaştırır." diye söyle"
Beyazbulut sevdalılarının yakından tanıdığı tecrübeli eğitimci, yazar ve ressam Sümeyra Turanalp'in, maceranın ve eğlencenin dozunu hiç düşürmeden küçük büyük tüm okuru kalbinden yakalayan eseri Bir İnşallah Masalı'ndan bahsediyorum.
Didaktik ve dini içerikle, fantastik tekinsiz öğelerin harman olduğu, yüksek ve kesintisiz aksiyonla küçük okuru neredeyse son satıra kadar kendine bağlayan eser bu yönüyle de bambaşka bir yer kazandı kalbimizde. Yavuz Girgin'in metne eşliğini ise yine çok sevdik.
Daha az bilgi verse de hikayenin akışını bozmasa, ah didaktik olacağım, öğüt vereceğim diye şunu da yazmasa, keşke çocuk maskesinin altındaki yetişkini ortaya çıkarıp güzelim oyunu bozmasa dediğimiz onca kitabın arasında bu kadar iyi kotarılmışıyla karşılaşmak mutluluk verici.
Her ne kadar, inşallah sözcüğünü bir savuşturma aracı olarak gören karakterimiz Zeynep'in sorun önermesiyle "Küçük okurların aklına karpuz düşmese bari" endişesiyle başlasak da, Flüton gezegeninden gelen ziyaretçilerle unutuverdik itirazımızı.
Kahramanımız Zeynep çekirdek ailesinin küçük prensesi. Çılgın bir babaya ve ciddi(!?) bir anneye sahip. Hayalini kurduğu okul kampı için izin koparmaya çalışırken öğreniyoruz ki o bir uyurgezer.
Karadenizli kamp otobüsü şoförü ise babasından da çılgın Zeynep'in.
Engebeli ve maceralı "yan yol", çamura düşen telefon, ışıklı dev mantarlar, kampın süper masalcısı Kağan'ın gerçekleşiveren masalları, babadan geçen aşkla yazılan kamp günlüğü ve "sözlerin bekçisi"nin küçük şakasıyla hitama eren eser, dostluk, aile ve inanca dair tatlı mı tatlı mesajlarla dolu.
En çok sevdiklerimizden biri olan masalcı karakterin anlatının gücüne vurgusuna ise bayıldık.
Henüz sona erişmeden araya giren azıcık uzunca, kaygılı mesaj arası küçük okuru (7,5 ) sıksa da hızlı ve eğlenceli bir sonla kapattık kapağını.
Okunan yaş aralığına bağlı olarak bu küçük araların da okuru maceradan koparmayacağını hissediyorum.
Ben bu satırları yazarken yeni kitabı çoktan çıkmış olan yazarın, velud kalemini yakından takipteyiz.
Bir İnşallah Masalı'nın girmediği kitaplık kalmasın, vesselam.
Bir İnşallah Masalı
Yazan, Sümeyra Turanalp
Resimleyen, Yavuz Girgin
127 sh.
Cezve Çocuk
8+ ve büyümeye dirençlilere!
0 yorum:
Yorum Gönder