Annemin İçindeki Ses

Annesinin karnında küçük bir hayat var. Kuşlar gibi, bazen de el ele gökyüzüne süzülebilecekleri, tepetaklak ağaç dallarına asılacabilecekleri, bir aileyi ve bazen o aileyle beraber her şeyi paylaşacabilecekleri, köpüklü sularda birlikte hayal balıkları tutabilecekleri, kitaplardan ve masal sahnelerinden roller devşirebilecekleri bir küçük dünya var. 
Düşleri çoğaltarak annesinin karnında büyüyen, büyüdükçe gerçeğe dönüşen bir dünya.
Adı "kardeş" dünyanın.
Nev'i şahsına münhasır, çok sevdiğimiz çizer Deniz Üçbaşaran'ın resimlediği ve bir dahi resimlediği bu sessiz kitap, kardeş kıskançlığı gibi herhangi bir sorun önermesi olmaksızın, sevgiyle büyütüyor kardeş denilen dünyayı.
Sessiz kitaplara olan sevdamız bir tarafa...
Yerli yazında çok az örneği olması dolayısıyla ayrıca dikkate değer olan sessiz kitaplar kimi "okur"a çok anlam ifade etmeyebilir.
İşte tam da bu vesileyle bilhassa resimli kitaplar faslında görsel dilin bazen neredeyse metnin dahi önünde gittigini vurgulamakta yarar var.
Görsel ve işitsel olarak erken çocukluk döneminde çocukların kalbini kuşatıp büyülü ve fantastik dünya Fillory gibi, çocuklara boyutlararası kapılar açıyor resimli kitaplar. Küçük okurların daha ilk zamanlarında, kitapların olağanüstü evreninde daimi ikametgahlar inşa ederken, güçlerini Fillory gibi büyüden almasalar da, olağanüstü illüstrasyonlardan alıyorlar muhakkak.
Kimi zaman metne muhalif mizahla, kimi zaman metnin gizlediğini aşikar ederek, kimi zaman dil ötesi, düşsel bir evrene işaret ederek...
Görsel ve dijital uyaranlarla bütünüyle kuşatılmış çocukların dünyasına birer can simidi olup atılıyor onlar.
Sessiz kitaplar ise metin dili eşliği olmaksızın yahut çok az eşlikle bütünüyle kaldırıyor vizesini düşsel evrenin.
"Kardeş" evrenine özlemle, annesinin içindeki sesin büyümesini dileyen çocuklardan, şimdilerde pek büyük evrenlerinde kaybolmuş yetişkinlere...her yaştan okurun sesini özgür kılıyor....
Çevredeki sesi kısıp, içimizdeki sesi çoğaltıyor Üçbaşaran. Minnetle...

Annemin İçindeki Ses
Resimleyen, Deniz Üçbaşaran
Hep Kitap
*Sessiz Kitap


2+ ve büyümeye dirençlilere!












0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement