Kim Kurtarsın Bu Ayıyı

"Kim Kurtarsın Bu Ayıyı?" Kütüphane Buluşmaları'nın yoğun olduğu bir hafta kargoyla elime ulaşmıştı. 
Okuyup çok sevince de, hakkında bir değerlendirme yazısı yazmadan önce onu okumayı/anlatmayı düşünüp kargodan kaptığım gibi çantama atıverdim. 
İlk defa bir kütüphane etkinliğinde okuduğumda küçükler kadar büyükler de sevince, bu burnundan kıl aldırmayan ayı buluşmaların vazgeçilmezi olmaya namzet oldu.
Yine Sezai Ozan Zeybek tarafından kaleme alınıp Esra Uygun'un fırçasında canlanan bu tatlı masal, hem küçüklere hem de büyüklere arkadaşlıktan, dostluktan dem vururken kibri yeriyor.
"Bazen arkadaş gibi görünen insanlar, göründükleri gibi çıkmaz. Bazense hiç beklemediğiniz tanıdıklar, zor zamanda arkamızı kollar" yazıyor arka kapakta. Bunu tecrübe etmeyenimiz yoktur herhalde. Belki o beklenmedik dost olmayı sevenlerdensiniz siz de.
Hemen aklıma geliveren birkaç anı, doluştu sabırsızca dilimin berisine. Simdilik dursunlar orada...  ki yolumuza bakalım.
Ayı, boyu boyuna, huyu huyuna, gücü gücüne, pençesi dişine denk olan bir arkadaş ararken, onunla arkadaş olmak isteyenleri beğenmeyip kaplana kalıyor. Fakat kaplan ayıdan da beter ya, o da kendine denk bellediği avcıyı bekliyor. Kaplan avcıdan dost olmayacağını anlar mı bilmem ancak küçük okur ayının arkadaşlığı ve masalın mizahi hitamını pek sevdi.
Dahası dil ve üslup olarak dedem-nenem masalı lezzeti verirken, kuşaklar arasında sözcüklerden köprüler onardı.
Sezai Ozan Zeybek'in yayınlanmış diğer iki eserini okumuş olanlar tecrübe etti ki, dilin kullanımında kalıplara sığmaz o.
Küçük okurların dağarcıklarına fonetik olarak güçlü ve sırlı yeni sözcükler eklemekte mahir yazar, yine yaptı yapacağını.
Dilini sadeleştirip, tane tane konuştuğu sesini incelterek çocuğa anlamaz muamelesini reva gören yetişkinin yanından giriverdi çocuğun yamacından. Tutuverdi kolundan...birer fal kurabiyesi gibi sırlanmış sözcükleri, avucuna bırakıverdi masalla.
Arkadaş dediğin aynı senin gibi mi olmalı, üzerine yakışan bir elbise gibi mi durmalı?
Ya da bir çift pabuç, ışıltısıyla göz kamaştıran, başka kimseciklerde olmayan.
Arkadaş dediğin, her söylediğini, yaptığını alkışlamalı mı? Seni ipeklere sarmalı mı?
Bizim kendini begenmiş ayı, kendinden utanıp kalbimi sevgiye ve arkadaşlığa teslim ederken, okur da sıcacık duygularla kapatıyor kapağı.
Babasına masal yazdıran güzel Azade'ye muhabbetle!
*İç resimleri inceleyip kendi süzgecinizden geçirmeyi ihmal etmeyin lütfen.

Kim Kurtarsın Ayıyı
Yazan, Sezai Ozan Zeybek
Resimleyen, Esra Uygun
Nito Kitap
5+ ve büyümeye dirençlilere.


















0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement