Dere Tepe Ters

Kral Clodoveo'nun , şövalye yaveri Amalberto ve ordusuyla savaştan dönüp Kökkubbe'ye ulaşmaya çalışırken, kökler ve dallar arasında baş aşağı ve tabanları üzerinde, hülyadan gerçeğe karmakarışık ve gizemli yolculuğunu anlatıyor Italo Calvino, "Dere Tepe Ters"te.
Klasik masalların mutlu sonuna sahip olsa da kendini tuhaf ve sıradışı bir Calvino öyküsünde bulan küçük okur için, karmaşık ve büyüleyici bir rüyadan uyanmışçasına var olanın gerçekliğine bir sorgu vaadediyor.
Yerle göğün birbirine karıştığı, iyiyle kötünün, ihanetle sadakatin ayaklarının dolaştığı öykü, saflığın ve aşkın, prenses Verbena ile ağaç krallığından Mırtillo'yu birleştirdiği mutlu sona getiriyor okuru..ama tam da o anda, belki de daha önce, Calvino soru işaretinin çengelini asıyor kulağına okurun.
"Koğak Koğaaak" sesleriyle uçarak kral ve ordusuna yol gösteren rengarenk ve güzel kuş, hain kraliçe Ferdibunda'ya nasıl da onları yakalamaya çalışıyor görünmüştü?
İyilik kötülüğe klavuzluk etmiyor, tabiat ihaneti reddediyordu.
Kral şehirden uzaklaştıktan sonra "şehir aynı şehir değildi", evet.
Ağaç krallığı da öyle düşünmüş olmalıydı ki sıklaşmış, geçit vermez olmuştu.
Öyle ki, Ferdibunda "tıpkı kendi ihanetinin yalan dolanı gibi etrafı karman çorman bir bitki örtüsünün kaplamaya başladığını görüyordu, sanki aklından geçirdikleri arapsaçı gibi şehri sarmaya başlamıştı".
Kötülük, kökler ve dallar tarafından surların çevresine hapsedilmiş ve tabiatın muazzam labirenti karanlık yutan bir hapishaneye dönüşmüştü..öyle olmalı.
Toprağın bile kabul etmediği kötülüklerin dünyasında, şehir ve ormanı tek bir krallık altında birleştiren aşkın saflığı umut vaadediyor.
Ünlü İtalyan yazar Italo Calvino'nun eseri, Nicoletta Ceccoli'nin soğuk, büyüleyici ve girift resimlemesiyle ve Filiz Özdem'in özenli çevirisiyle tamamlanıyor.

Dere Tepe Ters
Yazan, Italo Calvino
Resimleyen, Nicoletta Ceccoli
Yapı Kredi Yayınları
55 sh.
8+ ve büyümeye dirençlilere!







0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement