Tonino

Ödev yapmayan Tonino, görünmez olmayı arzu eder ve olur da ancak onun görünmezliğiyle ortalığa hakim olan kargaşa, ciddi meseleleri de beraberinde getirir.
Gianni Rodari'yi pek severiz ancak "Keşke görünmez olsam"diyen Tonino'nun görünmezliği ele geçirince, arkadaşlarının saçını çekip, çevredekileri rahatsız ettiği, hırsızlık yapıp, insanları birbirine düşürdüğü bu eğlenceli hikayeye gülüp geçemedik.
Neyse ki küçük okurun filtrelerine takıldı ilkin.
Eğer ödev yapamadıysa ne olmuş ki? Ya da öğretmen tahtaya kaldıracaksa?
Aslında ödev karşıtı olan küçük okurun Tonino'yu anladığına eminim.
Ancak bütün bu şamatanın içinde eğlenceden fazlası olduğu, gelişigüzel biçimde zarara uğrattığı insanların, Tonino'nun tahtaya kaktığında duyacağı utanç ve sıkıntıdan daha mühim olduğu kesin.
Türlü çeşit hinlikle dolu bu görünmezlik macerasında, görünmezliğin uzaması Tonino'yu ve ailesini de sıkmaya ve zor duruma düşürmeye başlıyor. Ancak her ne kadar Tonino bu işten pişman olmuş olsa da, görünmezlik macerası ve özgürlüğün, bir hak ihlaline dönüşmesi hayalini, hayalin güzelliğine haksızlık addettik.
Ancak efendim, kalemin ve aklın ustalığından öyle güzel bir son devşiriyor ki yazar, daha küçük okurlarla üstünden geçmek gerekliliğiyle beraber, tüm eleştiri ve itirazlarımızı lokma lokma yutturuyor.
Başkalarını görerek görünür olan insan; diğerlerinin hakkına riayet ettiğinde de özgürleşir elbet!
İş ki, kendinden ötesini görebilsin!..

*Daha küçüklerle okurken yiyecek aşırma gibi hikayenin akışında normalleşen yanlışların üzerinde durmak gerekebilir. Ya da 6 yaş ve üstüyle okumayı tercih edebilirsiniz.


Tonino 
Keşke Görünmez Olsam
Yazan, Gianni Rodari
Resimleyen, Alessandro Sanna
Marsık Kitap
4+












0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement