Sabırlı Sakinyürür

Kral yirmisekizinci aslan davet etti Sabırlı Sakinyürür'ü. Öyle ya:
"Büyük- küçük, yaşlı-genç, şişman-zayıf, ıslak-kuru bütün hayvanlar" düğüne davetliyse kaplumbağa Sabırlı Sakinyürür de davetliydi.
Ama Sakinyürür oldukça yavaş; yol ise meşakkatli ve uzundu. 
Davete icabet edip, türlü zorluk ve macerayla dolu düğün yoluna düştüğünde Sakinyürür'ü vazgeçirmek isteyenler oldu. Onun çabasını anlamsız bulanlar, asla zamanında ulaşamayacağı bir davete gitmek için katlandıklarını gülünç bulanlar vardı.
Ama Sabırlı Sakinyürür'ün umurunda değildi. O zamanında ulaşacağından emindi.
"Zamanında"..
Ömer, Arzu ya da Elif de uzun yollara çıkan ağır ve sabırlı çocuklardı. Sakinyürür kadar sabırlı olmakta zorlanıyorlardı ama hedeflerine varacaklarına inanmışlardı. Bir gün mutlaka varacaklarını ve vardıkları zamanın onlar için doğru zaman olacağını biliyorlardı. 
Bir şeyin zamanı onu yaptığımız zamandır diye düşünüyor, onlara gülenlere, yollarından alıkoyanlara aldırmıyorlardı.
Ama Merve öyle hissetmiyordu. O güçlükle ilerlerken çabasına gülünmesinden derin yaralar alıyor, adımları geriye gidiyor, arkadaşları yolu yarılamışken başarısızlık korkusu tüm benliğini sarıyordu.
Efendim Michael Ende bu harikulade öyküde Arzu, Ömer, Elif ve Merve'nin değil Kaplumbağa Sabırlı Sakinyürür'ün yolculuğunu anlatıyor görünse de tüm öyküler gibi herkese ve herkesten yollar ve köprüler kuruyor.
Sakinyürür'ün adımlarıyla aşılan, derme çatma, taştan örme, beton ya da ahşap köprüler.. Her biri yüzlerce öykü taşıyan köprüler.
Kaplumbağa Sakinyürür, büyük ve görkemli bir davete gitmek için yola çıkmıştı. Şimdi, büyük ve görkemli bir davetteydi. Olması gereken davetin kendisinde.
Kendi yolculuğunun sonunda, yeni yolculukların başlangıcında.
İlham verici bu muhteşem öykü, karakterlerin uzun fakat keyifli isimleri ritmi bozsa da ustalıklı üslubu ve sıcak resimlemesiyle tekrar tekrar okunup baş köşede yer alası.
Michael Ende tutkunu okur yazar ebeveynlerin, yazarın ismini gördüğünde hissedecekleri heyecanın hakkını fazlasıyla veriyor. ;)


Sabırlı Sakinyürür
İnatçı Kaplumbağa
Yazan, Michael Ende
Resimleyen, Michael Bayer
Çeviren, Ayça Sabuncuoğlu
KırmızıKedi Çocuk


7+ ve büyümeye dirençlilere!








0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement