Mazhar Saka Kafesinden Uçtu

Uzak diyarlardan gelmiş, çok özel ve nadide bir bitkinin çağrısına kulak verdi kuş. O çağrının izinden kanatlanıp uçtu gitti, ormanın derûnuna.
Halbuki Mazhar'ın niyeti başkaydı. Tekrar şakıdığını duymak istiyordu, kafesinde sıkılmış kederli kuşunun. Küçük kuşun ardından kendi beton kafesinden uçuvermek değildi niyeti...Ya da okurunun ruhu bile duymadan çoktan kafaya koymuştu yolu. Fransız yazar ve illüstratör Thomas Baas, usta kalem oyunlarıyla satırların altına süpürmüştü niyetini. Bana soracak olursanız, sadece küçük bir davete ihtiyacı vardı ya da arkadan hafifçe itilmeye.
Uzak diyarlardan gelmiş bu küçük, vahşi dost, tüm ormanı şehre çağırdıysa boşuna değildi elbet. Sen yola çıkmıyorsan, yol sana gelir. Yol, Mazhar'a gelmişti. Evinin her köşesini sarmıştı bitkiler, sonra şehrinin her köşesini de. Belki kalbinin bile...
Mazhar, ormanda kuşundan sual ettiği her bir canlıyla binlerce başka canlıdan haber aldı. Orman büyüdü ve Mazhar küçüldü.
Dünya büyüdü ve Mazhar daha da küçüldü.
Keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca gizin olduğu, tecrübe edilecek duyguların, dinlenecek hikayelerin onu beklediği ve kendi hikayesinin henüz tamamlanmadığı kocaman bir dünya. Dışarıda onu bekleyen milyonlarca hikaye var. Hepimizi bekleyen hikayeler.
Kitabın özgün dilinde kahramanın ismi olan Osvaldo'nun kökeninde bir kuş ismi, göndermesi olduğunu sanmıyorum. Ceviride ismin sadece Mazhar değil, Mazhar Saka olmasını hoş buldum.
Ama sadece Mazhar olsaydı da, maksat hasıl olurdu herhalde. 
"Mazhar, Saka Kafesinden Uçtu" diye okuyarak virgülün yerini değiştirdiğimde(!?), hikayenin bir kuşun kafesinde yaşayan bir insana ait olduğunu düşünmüştüm. Aslında bu küçük oyun hikayenin kendisi olabilir, ne dersiniz?
Keşfetmekten, mutluluğun peşine düşüp onu diğerleriyle paylaşmaktan, merakla kuşanmaktan, yeryüzünü ve gökyüzünü tefekkür etmekten mahrum olmasın hiçbir çocuk.
Hiçbir işaret alamazlarsa...Betonların arasından kafasını uzatmış birkaç vahşi bitki, onlara dünyanın kocaman olduğunu hatırlatsın. Tabiatın özünden, insanın özüne...
Kitabın renkleri sizce de muhteşem değil mi?
*Girişteki küçük aşk bahsini taban yaş için erken bulabilirsiniz. İç sayfa görsellerinizi incelemenizi öneririm.

Mazhar Saka Kafesinden Uçtu
Yazan ve resimleyen, Thomas Baas
Çeviren, Rüzgar Rumi
Özgün adı, L'envol d'Osvaldo
Aylak Kitap
5+ ve büyümeye dirençlilere













0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement