Yaşlı, dul bir ayakkabı tamircisi olan Bayan Gage'in elli yıl önce başlayan hikayesinde, bildik bir iyilik ve vefa ilişkisine tanık oluyor okur.
Ancak ne kadar bildik olsa da, şaşırtıcı biçimde iz bırakıyor Virginia Woolf'un satırları.
Kendisi bütünüyle "imtihan dünyası" olan hayatın içinde, abisinin vasiyetindeki bilgece bilmeceyi çözdüğünde, Bayan Gage iyiliğin hikayenin kazananı olduğu mesajını da okurun avuçlarına bırakıyor.
Peki küçük okur avuçlarının içindekiyle ne yapar?
Bayan Gage, abisinin ona bıraktığı değersiz eşyaların üstüne, vasiyeti alabilmek için bir de borçlanınca yoksul sırtının yükü gözle görülüp yürekle kaldırılmaz bir hal alıyor.
Ama tam o vazgectiğinde, abisinden kalan tek değerli şey gibi görünen geveze mi geveze, aksi mi aksi papağan tarafından hazineye götürülüyor.
İyilerin yeryüzünde iyiliklerinin karşılığını aldığı, sadece erdem ve ahlaka kapılarını açıp cevaplarını aşikar eden hikayenin iyiliğe övgüsü aşikar olsa da iyi ve kötünün birer ödül ve ceza pekiştireciyle karşılanması düşündürücü.
Erdemli olmanın hikayenin sonunda muhakkak kazandıracağına ve maddi bir kazanç vaadetmese de sevgi ve sadakat vaadettiğine inansam da, hikayenin sonunun her zaman beklediğimiz kadar yakın olmadığını biliyorum.
Kimilerimiz için, tüm iyiliklerine rağmen bildiğimiz dünyada iyi bir son var olmadığını da...
Öyleyse iyiliği överken yine de ödül vaadetmeli miyiz?
Virginia Woolf'u hep çok sevdim.
Yaşlı kadın, Bayan Gage ve onun papağanını da.
Ama kötülerin iyilerin iyiliğine muhtac olduğu dünya hikayelerinde, ödüllü iyiliklerle yoksul ve iyi insanların payına düşürülen umudu, kötülerin haince kurgusu gibi hissedip bu kurguyu bu kadar çok sevmemiz üzerine düşündüm.
Tarih boyunca ve dahi Yeşilçam sinemasındaki örnekler üzerine düşünürken eşimin paylastığı bir Ekşi Sözlük, "Bizim Aile" değerlendirmesiyle ne demek istediğimi daha iyi anladım. Siz de ne demek istediğimi daha iyi anlamak isterseniz, yazıyı sizlerle paylaşmaktan keyif duyarım.
Ne diyorduk?!
İyiliğin iyi olduğunu, kötülerin teselli armağanlarıyla öğrenecek değiliz ya! :)
Yaşlı Kadın ve Papağan
Yazan, Virginia Woolf
Resimleyen, Fulya Hocaoğlu
Kapak Resmi, Julian Bell
Çeviren, İlknur Özdemir
Kırmızı Kedi Yayınevi
44 sh.
8+ ve büyümeye dirençlilere
Etiketler:
8 yaş,
8 yaş üstü,
8 yaş ve üzeri,
8+,
büyümeye direnclilere,
çocuk kitabı,
her yaşa kitap,
Virginia Woolf,
Yaşlı Kadın ve Papağan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder