Sen Ağustos Böceği misin?

"-Gece öten ağustos böceğiyle, gündüz öten ağustos böceği arasındaki fark nedir?"
 -Gündüzleri öten ağustos böceğinin sesi bir ıslıktan ibaret olup onu ancak temiz kalpli insanlar duyabilir.
 -Peki, niçin ıslık çalar, anneciğim?
 -O, bu şekilde ağlıyor yavrucuğum."

Tam anlamıyla bir ömre yetecek güzellikte iki harikulade kitap tutuyorum elimde. Yazarından, resimleyenine, çeviri ve redaksiyondan, basımdaki titizliğe ve kaliteye kadar, okuru elinde muazzam bir hazine tutuyormuşçasına özel hissettiriyor.
Bir yandan kimseciklerin gözü değmesin diye yüz kat ipek örtüye sarasım, bir yandan da güzelliğinden yedi cihana haber salasım var.
Bu çeşit deliliğe yabancıysanız aldırmayın, "he"deyin geçin, ben garibe.

İncelikli edebi tasvirleri ve sıcacık diliyle okuru çocuğun yolculuğuna yoldaş eden eser, sayfalarından çiçek kokulu köy havası yayarak sarıyor yüreğimizi.
"Güneşi yutmaya çalışan aç bir dağı" seyrederken, bir yandan da "hem çalar saat hem müezzin olan horozların" sesiyle doluyor kulaklarımız.
Büyükannenin köy ekmeği kokan evinde, dizlerinin dibinde hikayeler dinliyoruz.
Ama en ilginç hikayeyi henüz duymadığımızı anlıyoruz. Gündüz öten ateş böcekleriyle ilgili olanı..
...
Gündüz öten ateş böceğinin sesi ıslık sesine benzer diyor annesi, o şekilde ağlar o. Neden ağlıyor ki peki?
Annesine ağlıyor gündüz öten ateş böceği..ama üzülmesin küçük çocuk ve küçük okur. Annesi yemek getirmek için gitti ve şimdi hemen geri döner!

Küçük çocuk, kulağında ateş böceklerinin sesiyle şehrin kalabalığına ve keşmekeşine döndüğünde, temiz kalbini saran gürültü öylesine kaybolmuş oluyor ki, şehirden arınıp köyle yıkanan yüreği gündüz öten bir ağustos böceğini duyabiliyor artık.
Elbiseleri yırtık pırtık ve gözlerinden hüzün akan bir ateş böceğinin ıslığını duyuyor. Hüznünün elinden tutup, sahip olduklarını onunla paylaşıyor.

İki küçük ağustos böceğinin dokunaklı dostluğuyla içimiz içimize sığmazken, yitirdiğimiz insani hasletlerimizi arıyoruz hatıratımızın tozlu sayfalarında..

Suriyeli genç çocuk kitabı yazarı, şair, romancı ve hikayeci Muhenned Al-Akus'un aynı zamanda âmâ öğrencilere ait bir okulda öğretmen olduğunu duyunca kendisine bir kere daha hayran olduk.*

Harikulade sevimli illüstrasyonlarıyla  Tayyibe Abdullah'a, ustalıklı çeviri ve  redaksiyonuyla eseri dilimize kazandıran Nar Çocuk'a  teşekkür ederiz.

* Yazar hakkındaki araştırmasıyla katkıda bulunan sevgili dostum @nutkivalide 'ye teşekkür ederim.



Sen Ağustos Böceği misin?
Yazan, Muhenned Al- Akus 
Resimleyen, Tayyibe Abdullah
Çeviren, İsmail Avcı
Redaksiyon, Prof. Dr. Halil İbrahim Kaçar
2015 Arapça Çocuk Edebiyatı Etisalat - Yılın Çocuk Kitabı ödüllü.
5+ ve her yaşa!

















2 yorum:

  1. Muheteşem tanıtım, her zamanki gibi içimi ısıtan... Teşekkürler bizden efendim. İyiki varsınız. Yoksa nereden haberimiz olur bunca çocuk kitabı içerisinde nadide eserlerden. Kitabı tez vakitte okumayı diliyorum. Daha önce de dediğim gibi artık kendim için de heyecanlanıyorum tanıtımını yaptığınız kitaplar hakkında. Büyümeye direnç oluştu sanırım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) :) (böyle karşılıklı devam eder bu)
      Çocuklar bahane azizim. Oyuncak alırken/oynarken nasıl içimizdeki çocuk havalara uçuyorsa, kitaplarla da engin bir deryada çocukluğumuzun zengin evrenine dönüyoruz.

      Sil

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement