Uçmak İstemeyen Kartal

Kartalı tavuk kümesine kapatır, ona tavuk gibi davranır, ayaklarının dibine darı serpip aslında kanatlarının olmadığını fısıldarsan ... Bunu istikrarla sürdürürsen, bir gün tavuk olduğuna ikna olur mu dersin?

Koşullama ile eğittin.

Darıya muhtac ettin.

O da yetmedi, güneşten sürgün ettin.

Kartal, kartallığını ilelebet unutabilir mi? "Uçmak İstemeyen Kartal" unutuyor unutmasına ama bir gün bir adam çıkıp geliyor. Israrla, "Sen kartalsın, uçmalısın" diyor.

Ertesi gün, yeniden deniyor.

Sonraki gün yeniden.
Batı Afrika ülkesi Gana'dan James Aggrey sesi iyice açarak sesleniyor: "Afrika halkları!..." "....insanlar bize tavuk gibi düşünmeyi öğrettiler, biz de sahiden tavuk olduğumuza inandık. Oysa bizler kartalız. Bu yüzden kanatlarınızı açın ve uçun! Ve asla yerlere atılan mısır tanelerine razı olmayın"

Eşrefi mahlukat insanın, akıl ve irade nimetinden azade kılınıp kötürümleştirildiği... Açık tenin koyu tene, cahilin bilgine, zenginin fakire galip geldiği çivisiz dünyaya bir James Aggrey gelmiş.

Afrika demeden, tüm ezilmiş halklara, küçüklere(!), engeller içine hapsolmuşlara, ayrımcılığa maruz kalanlara kartal dilinden seslenmiş.
Yalın fakat bir o kadar etkili manifestosuna Wolf Erlbruch'un harikulade çizgileri eşlik etmiş ve küçük büyük okurlarına şifa olsun diye vücuda gelmiş "Uçmak İstemeyen Kartal". Gerçek bir deneyden... Stanford hapishane deneyinden sinemaya uyarlanan, Alman sinemasının hazmı güç, sarsıcı ürünü Das Experiment'tan beri güç koşullar, koşullanma ve ilkel insanın dönüşüne dair mizansen zihnimden silinmez.

Hazmı zor dedim, boşuna değil.

İzleyenler bilir, izlemeyenlere önermem.

İnsanla oynamak, canlıyla oynamak büyük zulüm vesselam.

Uçmak İstemeyen Kartal, yaradılışa, öze ve özgürlüğe büyük methiyesiyle gönlümüze taht kurdu.

Uçmak İstemeyen Kartal

Yazan, James Aggrey

Resimleyen, Wolf Erlbruch

Çeviren, Bahar Siber

Özgün adı, Der Adler, der nicht fliegen wollte

Hep Kitap

5+ ve büyümeye dirençlilere









0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement