Hep beraber Teravih namazı kılmaya giden bir aile, evde Kur'an okuyan bir anne, Ramazan davulcusu bir komşu baba, oruçluların yanında yemekten kaçınan oruç tutmayan insanlar, sınıfça öğretmenle yapılan iftarlar bir yana...
İnfak ederken ve yoksula yardım ederken cömertlik ve cesaret, aç ve yoksul insanların haliyle hallenip tefekkür etme, ruhun ve bedenin arındığı, dinginleştiği, sükunet ve barış içinde bir ay ile dolu "Ramazan Çocukları"kitabı.
Nur Dombaycı'nın kaleminden ve fırçasından, Emir ve arkadaşlarının dünyasında tecrübeyle Ramazan ayı ve çocuk dünyasında oruca dair adım adım rehberlik ediyor.
Ramazan ayını tüm aile fertleriyle, dini ve geleneksel tüm unsurlarıyla beraber yaşayan çocuklarla, belki sadece bir kısmını, ailesinin bir kısmıyla tecrübe edip yine de oruç ibadetini gözlemleyip çocuk orucuyla tanışan çocukların farkını düşündüm okurken.
Bir ilmihal ve kültürel rehber gibi okunduğunda her bir parçası Ramazan'a ait olup belki hepsi tek bir çocuğun hayatında ve bir ayında nadiren buluşan bu idealize hikayeyi daha çok "rehber"olarak nitelememin sebebi de bu oldu.
Zira bu rehberde her çocuk için bir hikaye olabilir ama belki de hepsi bir çocuğun hikayesi olamayabilir.
Belki Teravih namazına hiç gidemeyebilir, ailesinden kimse gitmiyor olabilir, aile fertlerinden biri ya da birkaçı oruç tutmuyor olabilir, anne ve babası Kur'an okumayı bilmiyor ya da bilmezlikle okumaya mesafeli olabilir. Bunlardan biri eksik, diğeri fazla olabilir. Ramazan Çocukları, sınıfta kalıp oruç tutmayan çocukların da başka hikayeler biriktirdiği, hem de Ramazan ayına ve İslam'a dair hikayeler biriktirdiği bir ay muhakkak ki.
Küçük okurlar "Ramazan Çocukları" kitabının rehberliğinde mübarek ayın ve dinin bütününe şamil olduğu bir hayatın tüm güzellikleriyle tanışırken, Emir'in hikayesi dışındaki hikayeleri de yaşayarak ve gözlemleyerek tecrübe edecekler. Belki de Ramazan Ayı Emir'in Ramazan'ı gibi olsun isteyecekler.
Her hikayenin biricikliğini bilerek okurken çocuğa eşlik etmek, belki kendi Ramazan'ı için hikayeler biriktireceği bir iyilik kumbarası yapıp bir "Ramazan Günlüğü" tutması için teşvik etmek güzel olabilir.
Ramazan ayında ve ardından bayramı karşılarken evimizi süslediğimiz evimizin bayramlıklarını sizinle paylaşmıştım.
Yine çıktı alıp yapıştırarak yapabileceğiniz bir İyilik Kumbarası'nı da blogda bulmanız mümkün. Bilabedel paylaşılan çok sayıda "basılabilir"malzeme ile çocuklar Ramazan'ın şenlikli ve huzurlu iklimini hem ailelerinin örnekliği ile hem de çevresel olarak tecrübe edebilirler.
Yeter ki, örnek olabilecek sükunette, Ramazan ayının hikmeti ve bereketine haiz bir hal içinde olabilelim.
Dua ile...
Kalemine sağlık,
sevgili Nur Dombaycı
Yazarından en tatlı not: "Bu kitabımda en sevdiğim şey 'oruç tespihi' oruç tutan tüm çocuklara uygulanmalı"
Yazarından en tatlı not: "Bu kitabımda en sevdiğim şey 'oruç tespihi' oruç tutan tüm çocuklara uygulanmalı"
Ramazan Çocukları
Yazan ve resimleyen, Nur Dombaycı
Damla Yayınevi
8+ ve her yaşa!
0 yorum:
Yorum Gönder