Taşbebek Savaşa Gidiyor

Oyuncak bebeklerin bunu yapabileceğini bilse esneyebilir, kollarını bacaklarını oynatabilir, hüngür hüngür ağlayabilirdi ama yapamazdı.
Bilemiyorum ki...acaba biri taşbebeğe tüm bunları "yapabileceğini" söylese, uzuvlarına can gelir, sesine ve kimliğine kavuşabilir miydi?

Ama hayır, meselemiz bu değil.
Meselemizin bununla hiç ilgisi yok. Ya da belki de birazcık vardır.
Meselemiz savaş...
Mesele, taşbebeklerin sakinleşsin diye yüzüstü yatırıldıkları dünyada, gökyüzünde kuşlar yerine füzeler uçan şehirlerin olması.
Mesele, çocukların birer taşbebek gibi allanıp, paklanıp, süslü püslü elbiseler giydirildikleri dünyada, üstsüz başsız, aç, yalnız ve yaralı çocuklar olması.
Mesele, dünyanın bir ucunda savaş oyunları oynayan çocuklar varken, diğer ucunda savaşın dehşetinden gözlerini açamayan çocuklar olması.
Mesele taşbebeklerle, canlı olanlarının, oyunla dehşet verici gerçeklerin kesiştiği dünya sahnesindeki rollerini şaşırmaları.
Can yakıcı sahneleri oyun belleyen, kana susamış muktedirlerin tek perdelik kanlı senaryolarında birer figüran olmaları.
"Keşke bir TV dizisi kahramanı olsaydım ya da korkusuz bir oyuncak asker"diye içini çeken taşbebek, savaş bölgesine giden yardım eşyalarının arasına gizlenip maceranın göbeğine gittiğinde...
Bulacak mı aradığını?
Birkaç kurşun asker, birkaç taşbebek, üç beş tank, tabanca ve bol miktarda macera.
Pis ve ölümcül bir macera.
Tam ortasındayken, kimseciklerin "oyun" diyemeyeceği türden bir macera.
Fransız yazar Jo Hoestlandt'ın kaleme aldığı "Taşbebek Savaşa Gidiyor" , Yves Besnier tarafından resimlenmiş ve "Felsefi Masallar" serisi altında Fransız Kültür Merkezi desteğiyle Kontiki Eğitim Hizmetleri tarafından okura ulaştırılmış .
Bir çırpıda okunabilecek gibi görünse de, uzun ve derinlikli bir okuma vaad ettigini bilmem söylemeye lüzum var mı?
Merakla, onları sakladığımız fanuslardan çıkmaya başlayan küçüklerin, yetişkinlerin dünya sahnesine attıkları ilk adımlarına iyi bir eşlikçi Taşbebek...
Ne de olsa koskoca bir savaş gördü o.

Taşbebek Savaşa Gidiyor
Yazan, Jo Hoestland
Resimleyen, Yves Besnier
Ceviren, Alev Er
Kontiki
7+ ve büyümeye dirençlilere











0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement