Kargadalışı Ailesi ve Hapşıran Ev

Ev hapşırıyor, sahiden de hapşırıyor. Kulaklarımla duydum. Hem küçük okur da duydu, ikimiz de aynı rüyayı duymuş olamayız ya!?
Küçücük, sıcacık, kalabalık ve gürültülü Kargadalışı ailesinin, yıkılmaya yüz tutmuş evinin camlarına sıralanmış, bir evin, kocaman, yalnız ve kasvetli komşu evin nasıl hapşırabildiğini anlamaya çalışıyoruz.
Gizlice gözetliyoruz onlarla beraber...hapşırmamak için tutarak kendimizi.
Çünkü işler karışsın, hikayeler birbirine dolaşsın istemeyiz.
Nefesimizi tutarak; küçük evin eski zemininde, boyası dökülmüş duvarlarında, mutfağında, orada burada, bir fincan ya da sandalyeymiş gibi davranarak tutunuyoruz eve. Özellikle küçük okur bunda çok iyi!
Arada komşu evin annesinin destursuz uzun, örgülü ve delice saçlarına takılıyor usum. Yerde, tezgahın üstünde, perdenin arkasında, orada buradaki rengarenk ve çeşit çeşit keklere takılıp kalıyorum...berbat diyor yazar. Seni temin ederim ki sevgili okur, o keklerden tatmak istemezsin. Çünkü mutsuz bir evde pişirilmiş, dünyanın en berbat kekleri onlar.
Ama merak etmeden edemiyorum.
Küçük okur elimden tutup öbür sayfaya çekmese ...oracıkta kaybolacağım belki.
İnşa edilecekleri yeri kendileri seçen, mutluluktan gıcırdayan, hastalanan ve iyileşen iki ev, iki Sigurd amca, bir kedi arasında kocaman, muhteşem bir hikaye "Kargadalışı Ailesi ve Hapşıran Ev".
Bir evi yuva yapanın duvarları ve çatısı olduğunu sanan reklam kuşağı müteahhitleri bol bol duvar inşa edip üstlerine çatı kondura dursun; Kargadalışı ailesi iyi biliyor ki, bir evi yuva yapan içindekilerdir.
Siz de benim gibi eşyanın hafızası olduğuna yürekten inanıyorsanız, hapşıran bir evi çok da yabancılamayacağınız muhakkak.
En sevip de altını çizdiklerim şimdilik bende kalsın. Ama siz, resimlemesinden hikayesine tüm büyülü atmosferiyle Kargadalışı ailesi ile muhakkak tanışın.
Hassas filtreliler için peşinen uyarmalıyım ki kaba sözcükler, farklı kültürel öğeler, gençler ve ihtiyarların tatlı aşk hikayeleri de kurguya eşlikçi.
Eserin sahiciliğine katkısı inkar edilemez olsa da, filtrelere saygımız var.

Kargadalışı Ailesi ve Hapşıran Ev
Yazan, Kari Smeland
Resimleyen, Mona Brekke
Çeviren, Dilek Başak
9+ ve büyümeye dirençlilere!










0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement