Yolculuk

Savaşlar ve mültecilik kavramıyla çevriliyken, ülke sathındaki terör ve savaş içerikli gündeme rağmen çocukları birer fanusla kötülüklerden uzaklaştırmaya çalışıyoruz.
Ya da tam aksine, birer küçük savaşçı ve asker yetiştirme ülküsüyle travmanın ortasına bırakıveriyoruz.
Uzun süredir okulundaki mülteci arkadaşlarının başka bir dil konuştuğunu ve bazı çocukların konuştukları dili anlamadıkları için  onlara kaba davrandığını anlatıyor oğlum.
Beden dili aracılığıyla anlaştıkları anları ise heyecan ve mutlulukla anlatıyor.
Ve bazen de yabancı bir sözcüğün anlamını merak ederek dönüyor eve..
Geçtiğimiz gün sevdiğimiz bir komşumuzun ani ve şok edici biçimde ölümüne şahit olan çocuklar kendi aralarında konuşuyorlardı.
Kulak misafiri olduğumda cennete gitmiş olabileğini söylediklerini duydum. Bir tanesi  bundan oldukça emindi, çünkü o hep gülümseyen iyi bir insandı. Başka bir dünyaya davet edildiğini düşünüyor, savaşta ölen çocukların da oraya gidip kaybettikleri anne ve babalarına kavuştuklarını anlatıyorlardı birbirlerine.
Uzun süredir merakla biriktirerek çoğalttığım, savaş ve mültecilik temalı çocuk kitabı listesinden kavuştuğumuz ikinci kitap Yolculuk oldu.
Küçük dünyalarının gündeminde ölüm varken oğlum raftan kitabı çekip getirdi. İnce bir tereddütle okuduk birlikte.
"Anneciğim, bence bu yaşıma uygun bir kitap değil" dedi biraz okuduktan sonra.
"Neden öyle düşündün?", dedim.
Resimlerin biraz korkutucu olduğunu söyledi ama okumaya devam etmek istedi. 
İsviçre'de meskun İtalyan illüstratör ve yazar Francesca Sanna'nın yazıp resimlediği ; Zeynep Sevde Paksu'nun dilimize kazandırdığı eser mülteci çocukların dünyasından, savaş denen karanlık canavarın devasa kötülüğüne çocukça bir bakış..çocukça, çocuk dilinden ve kaleminden dökülmüşçesine derin ve dramatik.
Öte yandan mülteciliğin ve savaşın binbir yüzünün arasında; ülkesinde kalan ve öldürülen, savaşan, sakatlanan, hapsedilen, sürülen, bir kahraman ve şehit olarak hayata veda eden, çocukluğu bambaşka boyutlarda yaşayan milyonlarca savaş mağduru çocuğun hikayesi arasında en çok umuda teşne olanı belki de..
Kalbimizin çok nadide bir yerine yerleşen hikayesiyle, mülteciliği çocuklara açıklamak için naif ve derinlikli bir klavuz mahiyetinde.
Yazarın notuna bakılırsa "Yolculuk", Francesca Sanna'nın İtalya'daki bir mülteci kampında tanıştığı iki küçük kızın  hayatından mülhem bir göç hikayesi.
Bir parça ürkütücü olmakla beraber, etkileyici ve harikulade resimlemesi hikayeyi mükemmel biçimde tamamlıyor. Yaşına uygun olmadığını düşünüp tereddüt eden oğlum, hikayeyi tamamladığımızda sevgiyle sarıldı ona.
Kocaman karanlık elleriyle bir deniz olarak resmedilen savaşın yayılarak her yeri kaplaması ve küçük çocukların babalarını onlardan alması üzerine başlayan çaresiz göç yolculuğu bambaşka diyarlara götürürken, sonunda kavuştukları güvenli ve mutlu ülkeye "cennet" deyiverdi küçük okur. 
Sonra da kendi sözüne gülerek, "Elbette cennet değil çünkü o dünyada değil..ama o kadar güzel tek yer cennet bence" diye mırıldandı.
Nihayet kitabı saran kolları gevşediğinde çocuk kalbinden dualar döküldü dudaklarından.
Tüm hüzne rağmen öyle bir umutla doldu ki kalbim!
Kalpleri kadar güzel olsun çocukların dünyaları!


Yolculuk
Yazan ve Resimleyen, Francesca Sanna
Çeviren, Zeynep Sevde Paksu
Taze Kitap
5+
















0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement