Mavi Gezegenin Hikayesi

Vahşi kapitalizm, uzayın derinliklerinde bir adada, hiç yaşlanmadan ve mutlulukla yaşayıp giden vahşi çocuklardan daha vahşi bir şey olabilir.
Mavi Gezegenin Hikayesi'nden bahsediyorum elbet...ama bizimkinden mi, Andri Snær Magnason'un gezegeninden mi, pek emin değilim.
Belki de sizin karar vermeniz en doğrusu...
Kapitalizm...Şarlatan bir insanın kılığında vahşi tabiatın göbeğine, janjanlı, törensel bir düşüş yapıp mutlu olmadığınızı iddia edebilir. "Aslında" nelere ihtiyacınız olduğunu o elbette daha iyi bilir ve günü kurtarmak için hep iyi bir fikri vardır. Havayı, suyu, şelaleyi, kelebek kanadının sihirli tozunu ambalajlayıp küçük bir bedel karşılığında satmak üzere, hışırtılı ve ışıltılı raflarına dizer. 
Karşılığında istediği tek şey gencliğinizden bir damlayken, nasıl reddedersiniz kelebeklerden uçmalar çalmayı?!
Nasıl reddedersiniz, göklerdeki sefanız devam etsin diye, öbür taraftakilerin karanlığa mahkum kalması pahasına güneşi göğe çakmayı?!
Siz elinizdekilerden, başınızdaki şarlatan-lar ise hükümranlıklarından olmasın diye, sahipliği, mülkiyeti öğrenirsiniz sonra.
En zengin topraklar, hava ve dahî güneş sizindir.
İlahi olarak size lutfedilmiş bu hazinelerden paylaşsanız dahi fukara onunla ne yapacağını bilmez ki(!)
Ama belki birazını satarak, ya da artıklarınızdan bağışlayarak kendinize milyonlarca modern köle edinebilirsiniz.
Hikayenin sonunda bile değil, ortasında bir yerlerde...açgözlülüğünüzün ve sefahatinizin bedelini ruhunuzla ödemeye hazır olun.
Bu olduğunda, seçimlerinizi mi yoksa şeytanı/dilekleri gerçekleştiren korkunç cini/ gökten düşen meymenetsiz şarlatanı mı suçlayacaksınız?
Mavi Gezegenin Hikayesi,  masalsı, olağanüstü bir fantastik hikaye. İçinde canavarların, avlanıp derisi yüzülerek yenilen hayvanların, karanlık köşelere ağlar ören örümceklerin olduğu, çocukların kelebek kanatlarından tozlarla göklerde süzüldüğü, sağduyu, iyilik ve zeka üzerine bir modern destan.
Çok sayıda ödüle sahip olup, dünyanın aydınlık ve karanlık yüzündeki çocuklarla buluşmaya devam eden eser, aydınlıktakilere karanlıktakilerden haber vererek vicdanın sesini açıyor.
Metaforların güçlü diliyle, insanoğlunun yükselişi ve insanoğlunu düşüşü... Cennetten, dünyaya, bir kelebek kanadında.
"Tüketilmesi" güç, eğlenceli ve okurunu katman katman ele geçiren eseri küçük büyük tüm büyümeye dirençlilere tavsiye ederim!
Kalbinizin derinindeki gençlik kuyusu suyundan bir damlayı bile şarlatanlara kaptırmayın, dileğiyle.
*Áslaug Jónsdóttir'in resimlemesinin, metne latif eşliğinden bahsi de unutmamalı.

Mavi Gezegenin Hikâyesi
Yazan, Andri Snær Magnason
Resimleyen, Áslaug Jónsdóttir
Çeviren, Akın Gökgezer
Özgün Adı, Sagan af bláa hnettinum
143 sh.
10+ ve büyümeye dirençlilere!














0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement