Bob ve Gaga Sanatı

Çocuk kitaplarının kapakları arasında çocukluğum gizli. Belki sizinkiler de...tik tak tik tak, bir zaman yolcusu gibi.
Ayakkabımın bağcıklarına kola kutusu açma halkalarını geçirdiğim, bulduğum etnik desenli kumaş parçalarını birleştirip el yordamıyla yamru yumru dikip giydiğim, çalıştığım atölyenin boyahanesindeki çocukların ellerini boyaya batırıp el baskıları yaptıkları etekleri sevdiğim gençlik günlerinde bir Bob tanıdım. Zamanda yaptığım kısa yolculukta tanıştığım Bob İnce Bacak, bir türlü şişmanlatamadığı için alay konusu olduğu bacaklarından muzdaripti.
Sonra Bob kendisine ait olanı değiştiremeyeceğini kabullendi. Herkes gibi olması gerekmediğini. Ya da belki de ince bacaklarının onu herkes gibi olmaktan alıkoyamayacağını.
Herkes onun o kırıldı kırılacak bacaklarına bakarken, önüne bariyerler örerken, başka şeylere nasıl odaklanacaktı? Mesela gökyüzüne, kuru yaprakların kenarına iplik gibi dizildiği uzun yollara, dalgalarından serin buharlar tüten gizemli sulara...
Bob da gagasını boyadı. Boyamaya devam etmesi gerekmeyene kadar envai çeşitte renge ve desene boyadı. 
Ta ki, herkes bacakları değil Bob'u görene kadar.
Tanıdık geldi mi?
Oldukça yalın fakat öte yandan muzır resimlemesiyle resimleyeni tarafından hikaye edilmiş olan Bob ve Gaga Sanatı size oradan sadece bir çocuk kitabı gibi görünebilir.
Hatta her sayfasında sadece birkaç cümlenin olduğunu ve derin boşluğunun kötü kullanılmış bir sayfa düzeniyle kitabın dışına çıkmaya meyilli sözcükler tarafından örtülmeye çalışıldığını... Siz öyle düşünmezsiniz belki ama, çalakalem yazılıvermiş sıradan bir fikirden ibaret olduğunu.
Ama belki de öyle değildir?
Kitabın arka kapak tanıtımından:
"Bob'un SISKA bacakları onu çok ÜZÜYORDU.
Ama ne gelirdi ki GAGASINDAN?
Marion Deuchars, Bob ve Gaga Sanatı'yla, kendini sanatla ifade etmeye ve kendin olmayı göze alacak kadar cesur olmaya çağırıyor küçük kuşları."
Dünyaca ünlü, ödüllü bir illüstratör ve çocuk kitapları yazarı. Dahası tüm dünyada çok tutulan bir yazı karakterinin de tasarımcısı.
Bir miktar dadaizm esintisi hissettiysem de, Deuchars'la ilgili sınırlı araştırma ve bilgilerime dayanarak burada bırakıyorum.

Bob ve Gaga Sanatı
Yazan ve resimleyen, Marion Deuchars
Çeviren, Sima Özkan
Özgün adı, Bob, The Artist
5+ ve büyümeye dirençlilere
Fom Kitap










0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement