Ayı Olmayan Ayı

İyi bir traşa ihtiyacı olan, kürk palto giymiş budala adamın teki, kışın habercisi tabiata şöyle bir bakıp, bir ayı gibi kış uykusuna çekilme vaktinin geldiğine karar vermiş. 
Ya da bir ayı, iyi bir traşa ihtiyacı olan kürk palto giymiş budala adamın tekine benzemesine aldırmadan kapıdaki kışa mağaradaki uykusunda merhaba demiş. 
Ya da yeryüzünde, insanlıktan aldığı nasibi hoyratça harcamamış bir son insan, toprağın üstünü bekleyen yıkımdan toprağın altına sığınmış. 
Efendim,  Ayı Olmayan Ayı zekice kurgulanmış bir kara mizah eseri olduğu gibi, insan icadı, ucube bir yeniden yaratım(!?) faciasına başkaldırı. Gülerken ellerinizin yüzünüzü yoklayarak onay almayı isteyeceği türden, sarsıcı ve komik. 
Kış uykusundayken mağarasının üstündeki tabiatı yerle bir eden iş makineleri ve onların sadık uşağı insan makineler karşısında tek başına bir ayı. 
Uyanıyor ve ormandan geriye kalanın sadece mağarası olduğunu dehşet içinde farkediyor. 
Ormanın yerine dikilen fabrikanın ve tüm o çalışanların arasında gerçeğe benzeyen tek şeyken,  kimsecikleri sadece bir ayı olduğuna inandıramıyor.Ne ironiktir ki  ayı, ormanın ortasındaki insanların orada olmalarını ayılıklarına bağlamasa da,  fabrikanın çalışanları ayının varlığını işten kaytaran budala bir adam olmasına bağlıyor. Öyle ya!  Aksi takdirde bir ayının insanlara ait bir fabrikada olma olasılığı nedir ki? 
Bir insanın ayılara ait bir ormanda olma ihtimaliyle kıyaslandığında neredeyse imkansız olmalı. 
Fabrikanın emir komuta zincirindeki her halkayı tek tek ziyaret ederek kendisinin bir ayı olduğuna ikna etmeye çalışan ayı,  her seferinde aynı makus yanıtla kürk manto giymiş budala adamın teki olduğuna neredeyse kendisi de ikna oluyor.  Neyse ki kendi türünün bile bir ayı değil,  insan olduğuna hükmettiği tüylü kahramanımız kış uykusu vaktinin geldiğini iyi biliyor. O ne budala bir adam,  ne de budala bir ayı! 
Şimdi huzurla uyuduğumuz yuvalarımızdan güneşli bir sabaha uyandığımızda, bildiğimiz her şeyin değiştiğini ve bambaşka bir habitatın ortasında tamamen yabancı, zararlı otlara dönüştürüldüğümüzü hayal ediyorum ve hızla kendimi çimdikliyorum. 
New York'lu animasyon ve sinema sanatçısı Frank Tashlin'in yazdığı ve resimlediği bol resimli az metinli bu olağanüstü eser, resimlemedeki ince mizahla muazzam bir ahenk içinde gönlümüze taht kurdu. 

Ayı Olmayan Ayı
Yazan ve resimleyen,  Frank Tashlin
Çeviren,  Şiirsel Taş
Hayykitap
63 sh.
7+ ve büyümeye dirençlilere! 










0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement