Komiser Gordon

"İyi kalpli olmak serbest, kötü kalpli olmak yasak" şeklinde özetlenebilir yasa kitabı.
Ya da biraz daha düşününce:
"İyi kalpli olmak da iyi kalpli olmamak da serbest; kötülük yapılmadığı sürece.
Kötülük yapmak yasak ama iyilik yapmaya çalışırken kötü bir şey yapılmışsa affedilir."
İsveçli mahir çocuk kitapları yazarı Ulf Nilsson, çok sevdiğimiz serisi Komiser Gordon'da; küçük büyük tüm okurlarını, tatlı mı tatlı bir felsefi keşfe çıkarıyor. Ormanın ufak cüsseli, adalet avcıları kurbağa Komiser Gordon ve eskinin Komiser yardımcısı, şimdinin komiseri minik fare Padi doğru- yanlış, iyi-kötü arasındaki fark üzerinde düşünüp hüküm verirken biteviye aynayı birbirlerine ve okura tutuyorlar. 
Suçlamak yerine anlamak, anladığını bir de kendisi için aynalamak, geçmişin alacak verecek defterlerini yeniden gözden geçirmek suretiyle vicdan kelimesinin lügatteki karşılığına methiyeli şerhler düzüyorlar.
"...belki bütün bir yasa kitabını okumaya hiç gerek yoktu. Çünkü neyin doğru neyin yanlış olduğunu içten içe herkes biliyordu. Yasa kitabı kalplerde yazılıydı. Kalbin içinde!" diye düşünürken yakalıyor küçük büyük cümle okuru Komiser Gordon'u. "A-haaa!" diyor, aynanın karşısında meseleyi çözmüş olmanın gururlu pozunu prova ediyor.
Tıpkı Komiser Yardımcısı Padi gibi..
Sağa ve sola çekip "Paa-aat!" diye mühürledikleri hükümler, kimsecikleri üzmeden adalet sağlamalar, baş parmak emip alt ıslatmalar, normal yürümeye çalışırken anormal olmalar, her öğün rengarenk, çeşnili kekler yemelerle bu iki komiser çok ama çok tatlı.
Ufacık tefecik fakat cesur komiserlerin vahşi ve büyük hayvanların belki de alt metinde yetişkinlerin dünyasında, duru bir adalete pusula oluşu pek manidar doğrusu. Fındık hırsızları ve alaycı kuşların peşinde pek küçük meselelerle meşgul görünseler de "meselenin köküne" indikleri vakıa. 
Polisiye ve felsefeye giriş mahiyetinde son derece yalın ve bir o kadar da keyifli bu seriyi küçük büyük meraklılarına tavsiye ederiz.

Komiser Gordon İlk Dava
Komiser Gordon Son Dava (2 Kitap)
Yazan, Ulf Nilsson
Resimleyen, Gitte Spee
95 sh. - 109 sh.
8+ ve büyümeye dirençlilere!

*İç sayfa fotoğraflarının altında küçük bir sürpriz var sizi bekleyen;)












0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement