Galata Kulesi'nin Martısı Zeynep

Bizden mekânların ya da bir sebeple çocuklarımız tarafından bağ kurulmasını istediğimiz toprakların çocuk kitaplarında öğretici bir eda olmaksızın fonu oluşturmasını önemli buluyorum. Çocuk gezi rehberi niteliğindeki çok değerli Çocuk Edebiyatı yapıtlarının yanında bu tür eserler de tabii biçimde mekânlarla tanıştırıyor onları. Belki bazen daha da kalıcı biçimde yer ediyor belleklerinde.
Namını çok duyduğumuz Galata Kulesi'nin Martısı Zeynep'le kütüphanede tanıştık ve cok sevdik.
Bir martının kanatlarında, rüzgâr kirpiklerimizle oynarken, Marmara Denizi üzerinde süzülüp Galata Kulesi'nde konakladık. 
Zeynep vapurdan simit hediye ettiğimiz o martılardan biriydi belki, kimbilir?
Ya da geçen gün çocukların koşuşturup yüksek binaların çatılarına kovaladıklarından.
Üniversite yıllarında yazları harçlık çıkarmak için çalışırdım. O zamanlar Beyoğlu Ağa Camii yanında, Hacı Abdullah Lokantası'nın üstündeki binada bir kültür merkezi vardı. Bir dönem orada kitabeviyle ilgilenmiş, bir başka dönem Unkapanı'nda bir gelinlikçide yamak olmuş, bir dönem de Beyoğlu'nda bir mağazada tezgahtarlık yapmıştım.
Bu sonuncusu Galata'nın martılarıyla tanıştığım, eşsiz (!) ve yüksek oktavlı seslerinden konserler dinlediğim yerdi. Doğrusu ya o zaman da pek havalı gelmişlerdi bana. Ataları Cenova'dan gelip Marmara Denizi'ni mesken tutan Zeynep'in Karadeniz'den gelen martı Fikret'le dostluğunu okuyacaksınız bu öyküde. Kimsenin kuleye konmasına izin vermeyen bizim martı, kimseciklerin kulenin önünden uçmasına izin vermeyen çocuklar tarafından kanadından yaralanıveriyor. Bakın siz şu işe!

Galata Kulesi'nin Martısı Zeynep
Yazan ve Resimleyen, Julia Townsend
Çitlembik Çocuk
4+ ve büyümeye dirençlilere!









0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement