Fati Teyze'nin Yıldızı

Fati teyze, gizemini asla kaybetmeyen naftalin kokulu sandığı, masalları, şakaları, türlü ceşit eğlence saklayan buruşuk ellerinin maharetiyle tavşan ailesinin hanesini hikayelerle dolduran bir tatlı nine.
Feridun Oral'ın usta nakışlarıyla bezeli "Fati Teyze'nin Yıldızı", Avusturyalı yazar Brigitte Weninger'in kaleminden çok ama çok sevdiğimiz bir hikaye.
Feridun Oral tasvirlerinin hayranı ve üstelik tavşan karakterlerin meraklısı iseniz siz de; sadece resimlemesiyle bile gönülçelen o.
Ölüm temalı üst metnine rağmen yaşamı ve ölümü meczedişindeki incelikle, sıcacık ediyor okurunun gönül sarayını. Bacasından kalpli dumanlar tüten sarayından yıldızlara doğru meçhul bir istikamete (?!) haber salıyor.
Yaşlıya hürmet, değişen roller ve gittikçe zayıflayarak bir bebeğe dönüşen Fati Teyze'nin hüzünlü olduğu kadar, bir son değil başlangıca işaret eden vedasını anlatıyor.
Ölümü karşısına alıyor okur, gözlerinin ta icine bakıyor ve onunla konuşuyor. Ağlamak serbest!
...
"Niye gitmek istiyorsun ki?" diye sordu Toti. "Artık bizimle kalmak istemiyor musun yoksa?"
"Olur mu hiç?" dedi Fati Teyze, "Ama hepimiz bir gün başka bir yere gideceğiz. Doğmadan önce oradaydık. Ölünce oraya geri döneceğiz"
...
İtikadi açıdan da ölümü kavrayışımıza pek yakın, "Fati Teyze'nin Yıldızı".
"Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” (Bakara, 156)
...
"Tabut toprakla örtüldükten sonra Nili annesine sordu: "Fati Teyze toprağın altında üşümeyecek mi? Karanlıkta korkmayacak mı?"
"Hayır, tatlım" diye teselli etti annesi onu. "Tabutta sadece onun yorgun ve yaşlı bedeni kaldı. Fati Teyze'nin bir işine yaramaz artık. O çoktan başka bir yere gitti."
...
Hikayenin finalinde, Fati Teyze'nin gökte pırıldayan yıldızların arasında bir yerlerde olduğu düşüncesine tutunan ve yıldızlara el sallayan tavşancıklar, metaforlarlar aracılığıyla gerçeğin güçlü düşsel yansımasıyla sezip kavrıyorlar öte alemi.
Bu kavrayışı itikadi açıdan eksik ya da yanlış bulabilirsiniz.
Ama tahmin ediyorum ki, küçük okurlara yapacağınız klavuzluk meseleyi çözecektir.

Fati Teyze'nin Yıldızı
Yazan, Brigitte Weninger
Resimleyen, Feridun Oral
Çeviren, Berrin Karabulut
Özgün Adı, Tante Fannys Stern
Yapı Kredi Yayınları
5+ ve büyümeye dirençlilere!












2 yorum:

  1. Güzel ve ince rehberliğiniz için bir kez daha teşekkürler. İyiki varsınız. İyiki nöbetçi blog var.
    Bu kitabı ve tavsiyeniz olan bir başka kitabı sipariş verirken ne denli şükran dolu olduğumu anlatamam. Mevla sözünüzü ayan, işlerinizi asan, eserlerinizi ve tesirinizi payidar eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun. Şu zarif yorumdan sonra yenilenip şevk doldum. Ne mutlu bana! ❤️

      Sil

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement