Bunun Adı Findel

Düşmanın bir dil bilgisi öğretmeniyse ve en güçlü silahı, sözcüklerinin saklı olduğu sözlüğüyse onunla savaşını kazanabilmenin tek yolu düşmanının silahına sahip olmandır.
Düşman demem sizi yanıltmasın. Aslında "Bunun Adı Findel"in cin fikirli Nicholas"ı ile öğretmeni bayan Granger'ın işbirliğiyle örülen bu müthiş eğlenceli hikaye bir savaştan çok öte.
İyi bir hikayenin çatışmaya ihtiyacı olduğunu bilirsiniz. Şayet henüz duymadıysanız, söylüyorum işte. Bayan Granger da biliyordu bunu ve on yıl sonra Nick tarafından açılacak o mektuba hikayenin nasıl sonlanacağına dair muhteşem öngörüsünü yazabilmesini sağlayan şey de tam olarak buydu. Bayan Granger hikayenin kötü karakteri olmayı bile isteye tercih etmişti. Onun güçlü bir hikaye olabilmesi ve kendi macerasını doğurabilmesi için kötü ve kışkırtıcı olmalıydı.
Ve öfkeli bakışlarının altında ışıldayan gözlerinde, kalem yerine findel demeyi yasaklayan o "kötü" kadının zekice kotarılmış planının hazzı vardı.
Asla amacı yeni ve saçmasapan, tamamiyle köksüz bir sözcük üretilmesine karşı çıkmak değildi belli ki.
Bunun tam aksine, yeni fikirler, sorgulanabilir görüşler ve dilin kökenine dair maceraperest bir hevesin kıvılcımını çakmaktı.
Böyle yaparak Nick'in parlak zekasını ve Nick gibi nicelerinin yenilikçi ve sorgulayıcı zekalarını destekledi. Tıpkı mükemmel bir öğretmenin yapacağı gibi.
Sözcüklerin kökenine dair yepyeni bir macera yaşadılarsa beraber... Tüm kasabaya, ülkeye ve dahi okura yaşattılarsa, bunun arkasında uzun yılların sabırlı ve olağanüstü tecrübesi vardı.
Bir sözcüğün reklam literatüründe "viral"olarak niteledigimiz biçimde nasıl dilden dile yayılıp ardından ticari bir nesneye dönüşerek tüm dünyayı dolaştığını okurken değisim için tek, cesur ve kararlı bir adımın önemine dair cesaret ve tutku ile doluyoruz.
Ama hepsinden de öte pek sevgili Andrew Clements'in kaleminin raksında, mizah ve ince zeka ürünü bir atmosferle sarılıyoruz.
Bunun Adı Findel'in hemen her karakteri gerçek...
Soluk alıyor ve yanı başımızda yaşıyor 
Öyle ki; bir mizahi gösteriye yüksek sesle , böylesi güldüğümü bilmiyorum Findel'den başka.
Bu sözcüklerin gücüne güzellemeyi yine sözcüklerin gücüyle yapan Clements'in ustalığının eseri değil de ne?
Amerikan özgür medyası güzellemesi, yılbaşı teması ve fonda hemen her şeyi hızla alınabilir-satılabilir nesnelere dönüştürüp dolaşıma sokan kültürün varlığıyla beraber 9 yaş ve üstü her okurun büyük lezzet alarak okuyacağını düşünüyorum.

Bunun Adı Findel
Yazan, Andrew Clements
Resimleyen, Brian Selznick
Çeviren, Mine Kazmaoğlu
Özgün Adı, Frindle
112 sh.
Günışığı Kitaplığı
9+ ve büyümeye dirençlilere












0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement