Kurt Ördek ve Fare

Yutulmuş olmak mesele değil, iş ki sindirilmemiş olasın. O vakit kolayı var. Bir kurdun karnında asla aç kalmazsın. Penceresiz ve karanlık, biraz da havasız olabilir ama harika bir akşam yemeği için kurdun karnında biraz dans etmek kâfi.
Yüksek voltajda aydınlanmış kafasıyla uyanık ördek, kurdun karnındaki karanlık odasını aydınlattığı yetmezmiş gibi kıkır kıkır kıkırdayan küçük okurun gözüne de ışık tozu kaçırıyor.
Dışarıdayken kurtlar onu yiyecek diye korkuyla yaşayan ördeğin, kurdun karnındayken korkacak hiçbir şeyi kalmadığından (!) keyfi de pek yerinde.
Hem değil mi ki "İnsanı ölümden eceli korur"*. Korkmaya ne hacet!
Kurt Ördek ve Fare, kadim masalların kadrolu kötüsü kurdun karşısına koyduğu iki cin fikirli ufaklıkla, okuru zavallı kurdun hamisi yapıyor.
Zavallı hayvancık sindirim problemi çektiği yetmezmiş gibi, akılca zengin, besin değeri yüksek yemekleri tarafından bir güzel " yeniliyor". 
İçinden çıkılası olmayan bu küçük ve lüks hapishane, yeri geliyor avcıya karşı kurdun yanında savaşmak için yüksek motivasyon sebebi oluyor.
" Kaç kaç!" diye bağırıyor ördek. "Canımızı kurtar!"
"Uuuuuuy!" diye inliyor zavallı kurt. Karnının ağrısından mı, yoksa meşe ağacının köklerine takılan ayağının acısından mı bilmem.
Ama bu kurt milleti ay ışığına karşı dönüp mütemadiyen "Uuuuy!" diyorsa, bilin ki sebebi var.
Çocuklar için yazdığı kitaplar otuz ayrı dilde yayınlanan, bol ödüllü Amerikalı yazar Mac Barnett'in, kendine has üslubunu çok sevdiğimiz Jon Klassen'le işbirliği ördek ve fareninki kadar güzel. Ancak artık onları beraber gördükten sonra başkasını düşünemediğim bu işbirliği yerine diğerleri olabilirdi muhakkak. Kimbilir...
Kurt Ördek ve Fare, Fatih Erdoğan çevirisiyle bütünüyle yabancılığını yitiren sıcacık diliyle ise ayrıca bir harika.
Kurt Ördek ve Fare'yi öylesine sevdik ki, sayfalarını bolca eskiteceğimizden eminim.

Kurt Ördek ve Fare
Yazan, Mac Barnett
Resimleyen, Jon Klassen
Çeviren, Fatih Erdoğan
Özgün adı, The Wolf, The Duck and the Mouse
Mavibulut


4+ ve büyümeye dirençlilere!








2 yorum:

  1. Harikaymış. Bu tür klasik masallara yeni pencereler açan eserleri garipsesem de tanıtımınız şu eseri sevdirdi efendim. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement