Üç Sihirli İnci

Şu hayatta derdi olanın hali olmayanın halinden evla olsa gerek.
Zira dert sahibi olmadıysanız, aslında belki de hiç yaşamadınız. 
Birilerinin sizin için uygun gördüklerine sorgulamaksızın, talim ettiniz. Yaşam ünitesine bağlı halde, öylece... 
Bir masal insana bunları ve daha neler neleri düşündürürmüş. 
Sezai Ozan Zeybek, dert sahibi bir akademisyen ve yazar. Belli ki çocuk sahibi olmak da bu dertlerin en güzellerinden. Dertlerimiz ortak olur ya da olmaz, dert sahibi olmak şu hayattaki en büyük ortak paydalarımızdan değil mi? 
Üç Sihirli İnci, yitip gitmekte olan "sözün hakkı" ne dair bir güzelleme. 
Bir Çin masalından mülhem eser, üç kademeli, mitolojik bilgelikle bezeli coşkusuna, küçük büyük tüm okuru katıp çağlıyor. 
Üç Sihirli İnci'nin hikmeti, bir taş ustasının müstakbel çırağını imtihanıyla yılan, at ve ejderhanın ağzında gizleniyor. Bu üç yaratığın dili, söze muhafızlık eden birer saklı hazine gibi muhafaza ediyor incileri. 
Söz yerine getirildiğinde bir bir serbest kalıp ağızlardan düşen taşlar, yüreklerinde gizledikleri incileri hediye ediyorlar. 
Verdiği sözler uğruna taş ustalığına veda ettiğini zannederken, imtihanın büyüğünün galibi bir yiğit kız oluyor. 
Yiğit ya, yiğitlik saçın boyuyla değil muhakkak. Yazar, Kırmızı'nın Mirası gibi Üç Sihirli İnci' de de bir kadın karakter tercih ettiği gibi, onu yiğitlikle payelemiş. 
Büyük bir lezzet alarak ailece okuyup dinlediğimiz masal, masal saatlerimizin vazgeçilmezlerinden olmaya namzet olurken yetişkin okuru Çin mitolojisine doğru seyahate çıkardı. 
Dünyanın bir ucundan diğerine bambaşka bir anlam haritası ihtiva eden mitler üzerinde uzun uzun düşünürken bulduk yine kendimizi. 
Bir tavşan, dünyanın bir ucunda korkak olarak tasvir edilirken, diğer ucunda nasıl da bilge ve yol gösterici oluyor? Ya incinin dünya anlam haritası üzerindeki yolculuğuna ne demeli? 
Elbet, sihirli ve duru ışıltısıyla bir istiridyenin karnından doğan bu değerli taş, saflığın ve bilgeliğin işareti olacaktı.
Hem değil mi ki; zararlı organizmalar, kum ve çakıl parçalarından kendini koruyup savaşırken, gelişip serpilen ve güzelliğiyle gözler kamaştıran incinin hikayesi, başlıbaşına nice hikmetler barındırır. 
Ejderhalar, baykuşlar, yılanlar, kaplumbağalar ve filler nasıl da bakanın gözünden zihnine, bambaşka sözlere damıtılıp nesilden nesile aktarılırlar.
Masallar toplumların temel değerlerini, ahlak ve adalet ilkelerini, dertlerini, zaferlerini kültürel kodlarına nakşedip nesiller boyu aktaran birer muhteşem hazine. 
Sezai Ozan Zeybek'in yazdığı ve yine Esra Uygun'un rüya gibi resimlemesinin eşlik ettiği Üç Sihirli İnci, dilerim ki dilden dile, gönülden gönüle ve nesilden nesile köprüler kurar.


Üç Sihirli Inci
Yazan, Sezai Ozan Zeybek
Resimleyen, Esra Uygun
Nito Kitap
7+ ve büyümeye dirençlilere!












2 yorum:

  1. ah.. yazarın blogunda okuyup dayanamayıp çıktısını almıştım. şimdi ne kadar sevindim resimli kitabı da olduğuna. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estagfurullah. Yorumunuz mutlu etti. Nito Kitap yeni masallar ve kitaplarla yazarla okuru buluşturmaya devam edecek gibi görünüyor.

      Sil

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement