Kağıttan Şehir

O kadar çok ses var ki... Ayrı ayrı çok güzel olan bu seslerin bir araya geldiklerinde ortaya çıkardıkları gürültüde biraz sessizliğe ihtiyaç duyuyor insan. 
Bazen kötü bir metinden, bazen şehrin karmaşasından kaçıyorken bir durak. Kulağını kapatıp, en sevdiğin melodiyi çalarken, var olan tüm harici gözlem ve yorumlardan uzakta,  var olanı yalın biçimde temâşâ etmek. 
Metinsiz ya da az metinli bir çocuk kitabı, dışarıdaki tüm sesi kısarak olası hikayelerle başbaşa kalmanızı sağlar. Özgürce düşünmenizi ve tahayyülünüzdeki hikayelerin peşinde, açılmamış kapıların ardına bakmanızı. O zaman hikaye tamamen sizin olur. Istemezseniz, kimseyle paylaşmanız da gerekmez hem. 
Hikayenin yazarı olmanız için bir şansınız vardır. 
Iranlı çizer Nazlı Tahvili'nin katlanmış kağıtlar ve stop-motion karakterleri andıran çocukla, uzun süre tek planda devam eden hikayesi çocuğun, kağıttan dünyasına giren gerçek bir kuşun açtığı merak penceresinden bakmasıyla yeni bir görsel boyut kazanıyor.
Pencerenin dışında gerçek bir hayat varken çocuğun dünyasında, ihtiyaç duyduğu ne varsa kağıtlarda.
Binalar, arkadaşlar, kuşlar, kağıttan kayık ve kulübeler. 
Ve nihayetinde üstüste, dalgalı kartonlardan bir denizle yine kağıt. 
Çocuğun elinde sihirli bir enstrümana dönüşüp, ihtiyacı olan her şeyi sağlayan kağıtlar varken oyuncağa da ihtiyacı yok belli ki. 
Ama küçük okura bakılırsa uçamayan kağıt kuşlar ve mis gibi kokmayan kağıttan bir orman, gerçek bir kuşun ardından gökyüzünde süzülmenin hazzını veremezdi çocuğa. 
Belki siz başka hikayeler görürsünüz sayfaların arasında. 
Öyle ya! 
"Sessiz kitap"demişler lakin yüzlerce farklı dilde fısıldıyor kulaklara. 

*Redhouse Kidz'in sessiz kitaplarından "Nerede Bu Fil"i de küçük, küçücük okurlara ve onların büyümeye dirençli ebeveynlerine öneririz.
Diğer sessiz kitap önerileri için." Nöbetçi Kitaplık Güncel Liste" bağlantısındaki listede "sessiz kitap" yazarak "search" yapabilirsiniz. 

Kâğıttan Şehir
Nazlı Tahvili
Redhouse Kidz 
3+ ve her yaşa.












0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement