En Muhteşem Şey

Hayal ettiğin şeyi, kafanın içindeki en muhteşem şeyi göremiyorum.
Ne istediğini anlamıyorum küçük kız. Neden kızgın olduğunu, ellerine neden o kadar kötü baktığını da anlamıyorum. Ama belki bu kitabın küçük kahramanı anlar. Tam da senin için "muhteşem" bir hikayem var:
"Bir gün küçük bir kızın aklına harika bir fikir gelir. En muhteşem şeyi tasarlayacaktır. Nasıl görüneceğini, nasıl çalışacağını çoktan düşünmüştür. Çok kolay olacaktır!
Ne var ki işler tahmin ettiği gibi gitmez..."

Küçük kız kafasında canlandırdığı "en muhteşem şeyi" yapmayı bir türlü beceremiyor. Kimsecikler zihninde neler döndüğünü anlayamıyor. En muhteşem şeyi yapabilmek için çok büyük elleri, belli ki çok da karışık kafası.
Küçük kız kafasındaki karmaşayı küçük köpek yardımcısıyla türlü çeşit şeye dönüştürse de hiçbiri yanından bile geçmiyor en muhteşem şeyin. 
Tam kendisini kötü hissetmeye başladığında, yaptığı her hatalı tasarımın bir anlamı olduğunu farkediyor. Mahallelinin farklı bakış açılarının zenginliğinde, tasarımlarının her birini bir başka şey için kullanabileceğini farkediyor.
Nihayetinde küçük kız hayalindekine çok yakın bir şey yapmayı başarıyor.
Yoğun bir azim, odaklanma ve destekle sonunda küçük yardımcısı ve dostunu yolun devamında da yanında götürebileceği sepetli bir scooter tasarlıyor.
Küçük kızın yolculuğu, kafasının içindekileri diğer insanlara göstermekte zorlanan tüm küçükler için bir ilham kaynağı.
Dostluğun, dayanışmanın, sıkı çalışmanın ve pes etmemenin hikayesi "En Muhteşem Şey".
Desen tasarımcı olarak çalıştığım uzun yıllar boyunca, kafamdakiyle ortaya çıkanın bambaşka şeyler olduğu nice anlar oldu.
Hatalı bir çizim, hayal ettiğimle yakından uzaktan ilişkisi olmayan bir renk, bambaşka bir desen çıksa da ellerimden, kafamdakinin aynısını yapmanın önemsizleştiği harikulade şeylerle karşı karşıya geldiğim anlardı onlar.
Bir fikrin olgunlaşması, bir hayalin somutlaşması bir sürü başka etkene bağlıdır muhakkak. Süreç sürprizler saklar. Su akarken her şeye dönüşme coşkusundadır.
Belki belirli bir şeye dönüşsün diye önüne kalıplar, kaseler, kovalar koyarız ama su yolda topladıklarını da içine alıp rüzgar nereye götürürse oraya dolar.
Doğrusu, olup biteni anladığımı hissediyorum.
Çocuk kitapları yazarı ve illüstratör Ashley Spires'ın yazıp, aynı güzellikte de resimlediği kitabın youtube'dan rahatlıkla erişebileceğiniz bir de stop motion çizgi filmi mevcut. 
...
Ne yapıyorsanız onu sevin küçükler ve büyümeye dirençliler.
Nihayetinde ellerimiz kafamız için ya çok küçük, ya da fazla büyük. 
Öyle değil mi?

En Muhteşem Şey
Yazan ve resimleyen, Ashley Spires
Çeviren, Özlem Köroğlu
Özgün adı: The Most Magnificent Thing
Tübitak Popüler Bilim Kitapları
5+ ve büyümeye dirençlilere!










0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement