Gergedanlar Krep Yemez

Beş çocuklu ailenin etek çekiştiren ve nefes almadan konuşan sondan ikincisi olarak, uydururken inandığım masallarım vardı. 
Buluttan bir tek boynuzlu at üzerinde, gittiğim her yerde ardımdan gelip beni takip eden sivri kulaklı bir cücem mesela.
Gergedanlar krep yemez tabii, cüceler de bulutların terkisine atlayıp çocukları takip etmez. (!?)
Ayrıca Zackarina'nın* altın sarısı Kumkurdu da büyük olasılıkla bir hayal.
Ama belki de değildir, kim bilir?
Gerçek de olsa hayal de, "Öyle mi? Ne hoş!" diyecekti nasılsa babası.
Begüm de  biraz benziyor Zackarina'ya.
Belki biraz da bana, belki de sana. 
Begüm'ün çok hızlı yaşayan, sağdan sola, yukarıdan aşağıya koştururken gerçekte çevrelerinde neler olup bittiğini fark edemeyecek kadar yoğun ebeveynleri var. O kadar hızlı ve odaklanmışlar ki bu robotik hal içinde koskocaman mor bir gergedanın masanın üzerindeki krepleri yediğini fark edemiyorlar.
Begüm söylediğinde ise,  söylediği diğer şeyler gibi geçiştirilmesi kolay ve önemsiz çocukça sözlerden öte olamıyor. Oysa ki mor onun rengi. Bilir misiniz, en yüksek frekanslı renktir o. Beni görün, der. Belki de, görün diyen gergedan değil Begüm'dür.
Müthiş eğlenceli, ritmik ve fantastik bir hikaye "Gergedanlar Krep Yemez" . Sara Ogilvie'nin resimlemesi ise farklı tekniklerin bir arada kullanıldığı, okurun üzerinde rengarenk bir nostalji rüzgarı estiren cinsten.
Hele o gergedanın minik şapkası, büyük beden Burda dergisi mankeni gibi kendileri.
Begüm'ün mor gergedanı sahiden var mı, evinde onunla beraber krebine ortak olup, onunla oynuyor ve dertleşiyor mu?
Yoksa az ilerideki hayvanat bahçesinde kayıp bir gergedan olabilir mi?
Mor gergedan ya da pembe kutup ayısı, veya buluta binmiş bir cüce... Gerçek olsalardı bile, biz büyükler onları fark eder miydik?
Köpekler Bale Yapmaz ve Sör Yeşil Benek'in yazarı Sara Kemp'in çok sevdiğimiz kitabı Gergedanlar Krep Yemez, baştan sona temposundan hiçbir şey kaybetmiyor. Ve yazarın hayatı hakkında okumak da inanın bana kitapları kadar ilgi çekici ;)

Gergedanlar Krep Yemez
Yazan, Anna Kemp
Resimleyen, Sara Ogilvie
Çeviren, Gülbin Baltacıoğlu
Pearson
3+ ve büyümeye dirençlilere!



















0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement