Dede Korkut Hikayeleri

Uzun süredir Dede Korkut Hikayeleri arayışındaydık. Elimize alıp biraz inceledikten sonra bir yaş daha ertelemeye karar verdiğimiz kitapların ardından Ayşe Sevim'in yazdığı, Ayşe Ural'ın resimlediği "Dede Korkut Hikâyeleri"yle tanışmak hazine değerinde oldu.
A.Ali Ural'ın editörlüğünde, Ayşe Sevim'in kaleminden son derece eğlenceli ve keyifli bir uyarlama ortaya çıkmış. 
Yazarın nüktedan ve incelikli dokunuşları öyle ayrıcalıklı bir yere konumlandırıyor ki eseri, küçük okurun neşeli kahkahalarına anne ve babasının kıkırdamaları katık olurken şükran duygusuna eşlik eden garip bir iç huzuruyla çevirdik sayfalarını.
Boğaçhan, Salur Kazan, Tepegöz, Bamsı Beyrek ve Deli Dumrul olmak üzere beş hikayeden oluşan kitap, Dede Korkut hakkında hoş ve nitelikli bir biyografiyle başlıyor.
Öyle ki "Dede Korkut da kim anne? Korkutan biri mi? Ne komik isim böyle " demeye duran küçük okura biyografiyi okuyarak cevap verdiğimde okuduğumu değil anlattığımı sandı.
Neden sonra okuduğumun yazara ait metnin parçası olduğunu anladığında:
"Anne ben bu yazarı çok sevdim, sanki sorduğum soruları duyuyor ve benimle konuşuyor" dedi.
"Boğaçhan"ı okurken, Bayındır Han'ın "havalı"bir bey olarak tanımlanmasından pek hoşlanan okur, havalara uçan boğanın "Hey, ben uçmayı öğrendim" deyişiyle kahkahaları koyverdi.
"Bir daha babamı kaçırmaya kalkmayın! Yoksa hepinizi gökyüzüne fırlatırım, kendinizi kuş zannedersiniz!"
...
Salur Kazan'ı yine Salur Kazan'ın diliyle usulca okura şerh eden yazar, obaya geri dönüşümlü çöp kovalarının içinden saldı casuslarını.
Kötülerin kötüsü Şöklü Melik'in ettiği kötülüğün obadaki çadırları kesmek, atların kuyruklarına teneke bağlamak, kazan kazan sütü mideye indirmek, erkeklere çelme takmak olmasıyla kötülük için kılıç gerekmediğini hatırladı okur gülümseyerek.
Hikayelerinin her biri, ilmek ilmek nezaket ve adaletle dokunmuş bu hikayeleri küçük okurla beraber büyümeye dirençli anne ve babası da çok sevdi.

Dede Korkut Hikayeleri
Çocuklar için uyarlayan, Ayşe Sevim
Tasarım ve İllistrasyon, Ayşe Ural
Şule Çocuk 
6+ ve büyümeye dirençlilere!











0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement