Benim Dünyam

Farklı olana olan toleransın azlığını itinayla öğretip benimsettiğimiz çocuklarımız, okulla tanıştıklarında yüzleşiyorlar sistemin laboratuarında sınıflandırıldıkları raflarla.
Normal olan ve olmayan, toplumun sevip sevmedikleri ile şekillenip sözlüklerde tanımlanırken başına buyruk özgür ruhlar örselenip sistemin mutlu (!) yığınının dışına itiliyor.
Neyin mizaç ve karakter, neyin anomali ya da hastalık olduğuna karar veren uzmanların beklediği tutum ve yanıtlar var.
En yaygın cevabı veren en çok puanı kapıyor ve aslında anormali tesbit ettiğini söyleyen bilim, "farklı"yı cımbızlıyor.
Hani bir yarışma programı formatı vardı hatırlar mısınız? "100 kişiye sorduk en popüler cevap sizce hangisidir?"diye.
Bir zamanlar bizim de yaptığımız gibi özgün cevaplarının yerine "beklenen"/popüler cevapları koymayı öğretiyoruz onlara. Ne farklı fikirlerine toleransımız var ne de onları gerçekten anlamaya yönelik bir merakımız. Onları ve potansiyellerini küçümsüyoruz.
Teoride çocuk edebiyatıyla ruhları kalıplardan çıkabilen ve birer nefes alan çocukları, onları edebiyatla buluşturan ebeveynleri olarak derhal tekrar hizaya çekiyoruz.
Tüm bu bildik lakırdıyı neden ettim peki?
Hepsi olmasa da bir kısmı Benim Dünyam'ın yazarı Kifan Bou Ali yüzünden.
Sessiz ve huzurlu bir dünya çocuğunki. Diğer çocuklar parmaklarını ona çevirip bağırdıklarında ya da yüksek sesle kahkaha atan bir kalabalığın ortasında kaldığında rahatsız hissediyor.
Bazen çok ama çok yalnız kalıyor ama mutsuzluğunu kendine saklıyor. Büyükannesiyle beraber, en sevdiği oyuncağıyla oynadıklarında ise çok mutlu oluyor çocuk.
İçe dönüklüğün bir problem ya da hastalık olarak algılanıp çocukların dışa dönüklüğe zorlandığı bir dünyada dışa dönük taklidi yapan yetişkinlerle çevrili etrafımız.
Kifah Bou Ali'nin yazdığı "Benim Dünyam" ise sessiz, sakin ve içe dönük bir çocuğun yalın ve tanıdık hikayesiyle ışıtıyor zihnimizi.

Güzel Öyküler 3
Engellik, Farklılıklara Saygı, Empati
Benim Dünyam
Yazan, Kifan Bou Ali
Resimleyen, Batania Zakarias
Çeviren, Rabia Kesik
Erdem Çocuk
3+









0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement