Daha da Küçükler İçin Allah'ı Merak Ediyorum

Allah neye benzer?
Allah ne kadar büyük?
Allah'ı neden göremiyorum?
Allah'ı kim yarattı?
Allah nerede?


Meryem, meraklı mı meraklı bir küçük kız.
Allah'ı merak ederken babasına türlü sorular soruyor.
Eğer Meryem'in babası ben olsaydım onun verdiği cevapları tercih eder miydim bilemiyorum. Ya da lafı o kadar dolandırır mıydım? Bu kadar çok misal verir miydim?
Doğrusu ya ağzımdan ilk çıkacak sözcüğü cevap satırına yerleştirecek olan çocuğumu dikkate alıp ilk cümlede yalın ve çelişkisiz cevaplardım onu. Sadece sorusunu cevapladığıma emin olarak.. fazlasını değil. Öyle de yaptım.
Çünkü meraklı çocuklar hızla cevabı aldıktan sonra ikinci soruya geçmekte mahirken iyi bir cevabı zamana yaymak riskli olurdu. İlk cümlede çuvallarsam izerine bina edilen ikinci soruda temelinden sarsılırdım. Ve binayı sarsmayı göze alamazdım doğrusu.
Ancak Özkan Öze'yle tanışmakta bu kadar tembel davranmasaydım, biraz yardım da fena olmazdı  :)
Yetişkinler için "Çocukların Allah'la ilgili Sorularını Cevaplama Klavuzu" olarak değerlendirilebileceği gibi, doğrudan çocukla birlikte de keyifle okunabilecek bir seri Allah'ı Merak Ediyorum.
İç ısıtan sevimli resimlemesi ve gündelik dile uygun, samimi ve akıcı diyaloglarıyla Özkan Öze'nin 5 kitaplık serisi, meraklı ve sabırlı minikler için keyifli bir sohbete tanık olma şansı sunuyor.
5- 6 yaş için önerilebilecek bu seriyi oğlum 6 yaşına basmadan çok önce başlayan sorularını cevaplamak üzere tercih edebilir miydim?
Siz 4 yaşındaki çocuğunuz için tercih etmeli misiniz?
Yazıya başlarken söylediğim gibi daha küçükken daha yalın ve net cevaplar iyiyken, örnekler, detaylar ve tasvirler cevabı bulandırıp kafa karıştırıcı olabiliyor. Henüz sormadığı bir sorunun cevabını da içerebiliyor. Bu durumda erken yaşta yanlış şeyler de yerleşebiliyor.
Yaş aralığını dikkate alarak, daha erken yaş için ebeveyn olarak kitaplardan ve tavsiyelerden faydalanmanızı, çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde onunla okumanızı tavsiye ederim.
Diğer yandan soyut düşünme becerisi henüz yeterince gelişmemiş erken yaş çocuklarında somut cevaplar önem kazanıyor.
Erken yaş çocuğunun somutlaştırma, bağ kurma, tanıdığı nesne ve varlıklarla ilişkilendirerek anlamlandırma ihtiyacına uygun olmayacaktır seri.
Ancak bilhassa 6 yaştan sonra, çocuğun soruları istikametinde ilk cevapları destekleyecek ve güçlendirecektir.
9 yaş ve sonrası içinse henüz bizim de yakından inceleme fırsatı bulamadığımız "Merak Ediyorum" serisini hatırlatmak isterim.

Sevgi İçigen'in tatlı mı tatlı resimlemesine ve Özkan Öze'nin hoş üslubuna meraklı miniklerin soruları da katıldığında, çok lezzetli olan seriyi tüm ebeveynlere ve küçüklere tavsiye ediyorum.
Ancak çocuğunu iyi tanıyan anne ve babalara uzun cevaplar ve misallerle ilgili toleranslarını iyi değerlendirmelerini öneririm. Yaş aralığı belirtilse de yaştan bağımsız olarak da çocukların bireysel farklılıkları okunacak eserden alınacak verimi etkileyecektir.

Daha da Küçükler İçin Allah'ı Merak Ediyorum
Yazan, Özkan Öze
Resimleyen, Sevgi İçigen
5 Kitap:
Allah neye benzer?
Allah ne kadar büyük?
Allah'ı neden göremiyorum?
Allah'ı kim yarattı?
Allah nerede?
Ciltli, 143 sh.
5+
Uğurböceği Yayınları











2 yorum:

  1. vesilenizle biz de kitabı merak ettik. teşekkürler :)

    YanıtlaSil

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement