Çok Yaramaz Kedi

Çok yaramaz bir kediniz varsa; birlikte televizyon izleyebilir, yemek yiyebilir, aynı yatakta uyuyabilirsiniz. Ama onu evde tek başına bırakıp gitmeyi göze almanız zordur. Çünkü geri döndüğünüzde evinizi bıraktığınız yerde bulamayabilirsiniz.
Yaşlı adam evini o halde bulduğu o gün yaramaz kedinin ne kadar yaramaz olduğunu henüz öğrenmişti.
Adam kediyi  "azıtmaya" karar verdiğinde yaramazlıklarla dolu yeterince sebebe sahipti.
Ama tüylü kara dostundan ayrılmak o kadar da kolay olmadı, çünkü kedinin de yaşlı adamdan ayrılmaya niyeti yoktu.
Adamın kediden kurtulmak için onca neşeli macera yaşadıktan sonra, sırtını dönüp gidemediği tatlı mı tatlı dostluğun hikayesine bayıldık.
Resimlemeye ise bir başka meftun olduk.
Arap çocuk edebiyatından Abeer Al Taher ve Maya Fidavi imzalı bu harikulade eseri dilimize kazandıran Nar Çocuk'a müteşekkir olmamak mümkün değil.
Çevirideki sözcük seçimi inceliği ise bilhassa dikkate değer. "Azıtma" sözcüğünü "çığrından çıkmak, azgın duruma gelmek" olarak bilir ve kullanırken ; "uzaklaştırıp, yolunu yitirtmek" manasındaki kullanışına ilk önce bir mana veremedik.
Ardından TDK Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'ndeki taramada Erzurum yöresine ait yaygın bir kullanım olduğunu öğrenip şaşkınlıkla mahcubiyeti birlikte yaşadık.
Demek ki neymiş efendim? Türkçemizin zenginliğinden yeterince istifade etmiyormuşuz. Aksi takdirde başka hangi sözcük birkaç hecede "yolunu yitirtmek" manasını karşılayabilirdi ki?
Ürdünlü çocuk kitabı yazarı Al-Taher'in yalın ve etkileyici üslubu, Maya Fidavi'nin sıcacık ve eğlenceli resimlemesiyle eser, 2014 Arapça Çocuk Edebiyatı Etisalat, Yılın Çocuk Kitabı ödülüne sahip.
Nöbetci Blog kitaplığının kalbinde ise yıllardan ve zamandan azade bir hazine değerinde :)

Çok Yaramaz Kedi
Yazan, Abeer Al-Taher
Resimleyen, Maya Fidavi
Çeviren, Abdülkerim Lale
Redaksiyon, Prof. Dr. Halil İbrahim Kaçar
Nar Çocuk
2014 Arapça Çocuk Edebiyatı Etisalat Yılın Çocuk Kitabı ödüllü
3+ ve her yaşa!
💕












2 yorum:

  1. "Azıtmak" kelimesini kitapta kullandığımız için eleştiri almış, yaptığımızı sorgulama ihtiyacı hissetmiş, gerekirse ikinci baskıda düzeltmeyi düşünmüştük. Nöbetçi Anne'nin aydınlığa kavuşturduğu bu mesele de çözüldüğüne göre artık Çok Yaramaz Kedi'yi gönül rahatlığıyla bir kez daha tüm okurlarımıza tavsiye ediyoruz. Teşekkürler Nöbetçi Anne.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Şaşırdım. Halbuki ne kadar takdir edilesi. Dilimizin zenginliğinden bihaber olduğumuz gibi çocukları da fazla mı küçümsüyoruz ne. Hayra vesile olduysak ne mutlu!

      Sil

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement