Küçük Findus Kaybolunca

Sven Nordqvist'i Tilki Avı'ndan hatırlarsınız. Önceki blog yazısı için burayı tıklayın lütfen.
 Küçük Findus Kaybolunca, yine harikulade detaylarla bezeli illüstrasyonlarıyla sıcacık bir Nordqvist masalı. Serinin bu ilk kitabında, Pettson'ın o kucağındayken bulmaca çözdüğü kedisi Findus'u görüyoruz, tatlı mı tatlı.
Bir yandan Pettson'ın sakalını çekiştirirken, afacan bir çocuk gibi "Nasıl kaybolduğumu anlatsana!"diyor. Muzır kedicikle birlikte dinliyoruz, Findus Yeşil Bezelye'nin bir kutunun içinde Pettson'ın evinde başlayan hikayesini.
Eser uzun metinlere rağmen su gibi akıp giderken, detaylı resimlemeyle kitaba ve kitapla dünyamıza konuk olan küçük yaratıklarla neşeleniyoruz.
Sadece resimleriyle bile birden fazla macera vaadeden bu güzel masal, metinlerine müdahele edilmeden okunduğunda 5 yaş altında bir çocuğun dünyasına yeni sorular da düşürebilecek cinsten.
Hani şu kısırlı börekli günlerde komşu teyzelerin mahallenin dullarını evlendirmek üzere kurduğu planlar, ettikleri laflar var ya.. eh, sizin çocuğa yabancıysa bayan Beda Anderson tanıştıracak :)
Beda Anderson'a göre Pettson'ın "onu biraz çekip çevirecek bir kadına ihtiyacı var. Ancak Pettson kendi başının çaresine bakabileceğini ve bu yaştan sonra bir kadına "katlanamayacağını"söylüyor.
Bizim Küçük Findus Yeşil Bezelye, o hediye kutusuna ve oradan da Pettson'ın hayatına işte tam da bu sebeple giriyor.
Bundan sonrası tatlı bir şamata; tam da Nordqvist usulü,  edebi zerafetle ve incelikli resimlemeyle dolu.
Pettson'in bildiği her şeyi ama her şeyi küçük Findus'a anlattığı, patateslerin nasıl büyüdüğünden, ineklerden, kafasından geçen hemen her şeyden bahsettiği o uzun sohbetleri okuduğumuzda, küçük okur aynı Pettson gibi, bildiği her şeyi muhabbet kuşu Pamuk'a anlatmak için planlar yaptı heyecanla.
"Acaba onunla çok konuşursam Pamuk da konuşmayı öğrenir mi anne?" Buradan sonrası karısık çünkü Pamuk artık bizimle değil..
Küçük Findus Kaybolunca, maceralarla dolu birden fazla masal doğuran bir masal. Nasrettin Hoca'nın kazanı gibi.
Bu arada Tilki Avı'yla tanışana kadar nasılsa dikkatimden kaçmış ve listeme girmemiş olan bu güzel serinin Bir Dolap Kitap tanıtımı'nı buradan dinleyebilirsiniz.

Küçük Findus Kaybolunca
Yazan ve Resimleyen, Sven Nordqvist
Dinozor Çocuk
5+

*yuzbininci okumadan sonra zorunlu not: Metinlerin uzunluğu 5 yaş ve üstüne uygun olmakla beraber Petson'in gazetede okuduğu haberin detayından, Beda Anderson'in çöp çatma çabalarına.. 7+ için de uzun metinleriyle uygun. Biz şimdilik kırparak okumayı yeğliyoruz ;) Zira vazgeçilecek gibi değil.
Seneye kırpmaya gerek goreceğimizi sanmıyorum.













0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement