Küçük Filozoflar

Metis yayınları, 'küçük filozoflar" serisini uzun zamandır merak ediyordum. Son kütüphane ziyaretiyle, seriden üc kitabı birden okuyup inceleme fırsatı bulunca bahsetmeden olmazdı. Henüz oğlum icin erken olduğundan o uyuduktan sonraya sakladım onları.
Rousseau'nun Emile'ini muhakkak duymuş ya da eğitimle ilgiliyseniz okumuşsunuzdur.
Hayali karakterlerle bezeyerek yazdığı eserinde eğitim ve kültürel gelişimle ilgili kendine özgü fikirleri savunur.
Serinin küçük filozoflar için, Rousseau'yu ve Emile'i anlamak için bir kılavuz mahiyetindeki kitabı "Bendeniz Jean-Jacques Rousseau"yu okurken Emile ete kemiğe büründü ve tekrar eserin aslını okuma arzusu duydum.
Öte yandan tez canlılıkla buradayım işte! Olur da bir anne seriyi edinmeyi düsünürken arama motoruna giderse eli diye.. ;)
9 yaş ve üstü için onerilen serinin bu kitabinda Rousseau'nun çocukluğunu simgeleyen kurgu karakter Emile, vahşi yaşamda insan gormeden büyümüş bir çocuk ve doğuştan iyiliğe ve saflığa egilimli insanın da bir simgesi.

"Başlangıçta her birimiz Emile gibiyizdir. Doğamızdaki hiçbir şey bizi kötülüğe itmez. Merhamet ya da bize benzeyenlere karşı duyduğumuz sempati, yürekteki ilk duygudur" diyor eserde.

"İnsan iyidir ve onun özgür olması iyiliğe yol açar! Erdeme ve huzura ulaşmak için zincirlere ve cezaya ne hacet! Adaletin sesini işitmek için önderlere, hocalara, dediğim dedik yol göstericilere ne hacet! Yol kendi ateşleriyle aydınlansın"

...
Geçenlerde bir arkadaş meclisinde* masallarin tehlikelerinden bahis olunca söylediğim gibi; masallardan diğer bir çok şeyden korktuğum kadar korkmuyorum. Aksine klasik masallar ve fabllerin üzerinde tartışma, iyi, kötü, dogru ve yanlıs hakkında cocuklarımızla sohbet etme fırsatı doğurdukları ve bu yönleriyle de ayrıca çok değerli olduklarını düşünüyorum.
Daha önce Behiç Ak'ın Uyurgezer Fil'ine oğlumun itirazlarıyla yeni bir son yazıp Mambo'yu sirkten kurtardığımızdan bahsetmişimdir.
Onun aklına ve vicdanına uyan yeni sonu kitabın sonuna iliştirip sonraki okumaları o notla nihayetlendirmiştik.

Küçük Filozoflar serisiyle ilgilenen ebeveynlerin tam da böylesi münazaraları, sohbet fırsatlarını arzuladıklarını varsayarak detayları iç sayfa görsellerine bırakıyorum.
Yalnız 9 yaş ve üstündeki bir çocuk icin tartısmaya uygun metinler olarak degerlendirilebilecegi gibi çıplaklık ya da şiddetin iki boyutlu da olsa resmedilmesinden rahatsız olacaklar için uygun olmayabilir.

Bendeniz Jean-Jacques Rousseau
Edwige Chirouter, Mayumi Otero
Metis
Küçük Filozoflar
9+

Descartes Amca'nın Kötü Cini
Jean Paul Mongin , François Schwoebel
Metis
Küçük Filozoflar
9+

Profesör Kant'ın En Çılgın Günü
Jean Paul Mongin , Laurent Moreau
Metis
Küçük Filozoflar
9+

*Bahse konu meclis Okulsuz Eğitim Anneleri Facebook grubu ;)














0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement