Salyangoz ile Balina

Yine Yıldırım Türker tarafindan Türkçeleştirilen bir Julia Donaldson & Axel Scheffler kitabı Salyangoz ile Balina.
Zogi, Tostoraman,  Değnek Adam gibi birçok eserle tanıdığımız ikili naif, macera dolu ve duyarlı bir masalla bizimle.
Masalın kahramanları is karası bir adacıkta türdeşleriyle yaşayan meraklı mı meraklı bir salyangoz, diğeri ise dev bir kambur balina.
Minik salyangozun merakı ve yolculuğu Küçuk Kara Balık'ı hatırlattı bize. Onun gibi gözüpek ve cesur işte bizim salyangoz da. Yaşadığı adayı ve ailesini bırakıp dev gibi bir balinanın sırtında okyanusu dolaşacak ve dünyanın kalanını keşfedecek kadar.
Öylesine cesur ki; bir gün insanlar, araçlarının sağır edici homurtularıyla denizi işgal ettiğinde korkup kıyıya sürüklenen balinayı küçücük haliyle yine o kurtarıyor.
Nasıl mı?
Gümüşî bir iz bırakır kuyruğuyla bizim salyangoz dolaştığı her yerde. Bu sefer o izi bir sınıfın kara tahtasına bırakıyor; "Balinayı Kurtarın"
Çocuklar itfaiyeyle birlikte balinayı kurtarmak için seferber oluyor ve okyanusa kavuşuyor dev kamburu.
Bu harika masalla ilgili önemli iki hususa işaret etmeden geçmeyelim.
Biri tercümede akışı engelleyen düzen..ki muhakkak defalarca okuduktan sonra belli bir ritimle oturması ancak mümkün olacaktır.
Diğeri ise öğretmen profili. Öğretmen kaşlar çatık, "Düzgün otur! Konuşma! " diyor. Ardında ise is karası tahta.. inceden bir okul eleştirisi satır aralarında. Zille tenefüsten içeri çağrılan çocuklar sert öğretmenden salyangozun "tabii" mudahelesiyle sınıftan kaçarak kurtuluyor.
Çocuklar balinayı ferahlatırken öğretmeni bir çocuğun elinden tutmuş, kalabalık içinde gülümserken bulmasak sert kaplerin de yumuşayacağı mesajını hiç almayacağız. Hoş bu detay çocuklar tarafından bilinç düzeyinde farkedilir mi bilemem.. ya da farkedilmeli mi?
Öğretmenler değil sistemin kendisinin bizi ve çocuklarımızı neredeyse tüm gün tabiattan kopardığı bir vakıa!
Ve Prodüksiyon yürüyorsa biz figüranları sayesinde ..
Öyleyse şov devam etsin mi önce onu konuşmalı.

Salyangoz ile Balina
Julia Donaldson / Axel Scheffler
Türkçeleştiren: Yıldırım Türker
Popcore Çocuk Kitapları
3+















0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement