Filozof Çocuk : Nasıl Davranmalıyım?

Tudem'in, okul oncesi için"Küçük Filozof" serisini duymuşsunuzdur belki de. Ben felsefeye bayılsam da okul öncesi için çevresel uyaranlarla doğal olarak gelişen sorgulama sürecini yeterli ve değerli buluyorum. Okul öncesinde kilit olanın, iyi kurulmuş ve çokça iletişim olduğunu sanıyorum. Belki de yanılıyorum..
Ancak okul dönemi için aynı şeyi düşündüğüm söylenemez. 8+ yaş için önerilen "Filozof Çocuk" serisinin tamamını merak etsem de, bizim için henüz erken olduğunu düşündüğümden bu güne dek elime alıp detaylı bir inceleme yapmadım.
Filozof Çocuk serisinin, elimizdeki kitabıyla tanışmamız ise Tudem'in online olarak sorduğu, "Sıcaktan bunalıyoruz, serinlemek için fikriniz var mı?"sorusuna çocukların cevapları arasından yapılan bir çekilişle oldu. O sırada babasıyla oyun oynayan oğluma bir yere yazacağımı söylemeden soruyu yönelttiğimden, hediyeler geldiğinde ona büyük sürpriz olmuştu :)
Aylar sonra tekrar kitapla ilgilendiğinde bu vesileyle onu sizinle de tanıştırmanın münasip olduğuna karar verdik.

Her zaman her istediğini yapman gerekir mi?
-Evet, çünkü mutlu olmak istiyorum.
Evet, ama...
Yapmak istediklerin senin için her zaman iyi olan şeyler mi?
Senin mutluluğun başkalarının mutluluğundan daha mı önemli?
Mutlu olman sadece isteklerine mi bağlı?
Mutlu olman sadece yaptıklarına mı bağlı?

Soru, cevap ve ardından cevaba sorular olarak devam eden bu güzel kitap, fazla düşünüp evdeki iktidarınızı(!) sorgulayabilecek kendine yontucu çocuklara yarayabilir.
Aksi de mümkün.. malum, felsefe böyle birşey. Hangi ekole aklı yatar, bilemem doğrusu :)
Ancak şunu biliyorum ki çocuklarımızın düşünmesinden, düşünmekten ve düşüncelerimiz üzerinde konuşmaktan korkmadığımızda dünya daha güzel bir yer!
Nasıl düşüneceğini bilemeyen yetişkinlerin dünyasında nasıl konuştuğumuzu ve nasıl anladığımızı da bilemiyoruz.
Mantık ve düşüncenin anahtarını elinde tutan çocuklar bu dünyanın sevmediğimiz neyi varsa değiştirme azminde olacaklar.. dua niyetine mi? Öyleyse, amin!

Sayfalarda satırların başlarına serpiştirilmiş minik resimler öyle güzel detaylara sahip ki, kitapla birlikte illustrasyonlara da bayıldık.
Tam anlamıyla bir idrakle okunması açısından tavsiye edilen yaş aralığını dikkate almakta fayda var ;)

Serinin tamamını inceleyen ve fikrini paylaşmak isteyen olur ise keyif duyarız.

Nasıl Davranmalıyım?
Oscar Brenifier / Clément Devaux
Tudem
8+






0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement