Canavarlar Kedilerden Korkar

İran'da doğma, Paris'te meskûn, aslen Kaçar Türkleri'nden yazar Marjane Satrapi'yle tanıştık bu yakınlarda. Her kitapla, sadece kitaba degil, yazarın yazmadıklarının keşfine de merak sarıyorum.Satır arasına, harflerin gölgesine saklanmış isli bir dumanda saklı öyküler..

Kitabının girişinden yazar hakkında:

"Marjane Satrapi, gevezenin tekidir. Çenesi ağrıdığı zaman (çok konuşmaktan elbette) hikayeler yazar. En çok da masal yazar... Çünkü Marjane, Binbir Gece Masalları'nın ülkesinde doğmuştur."

Devrim öncesi politik olaylara şahit olduğu önemli bir dönemde İran'da çocuk olan yazar, rejimden kacması için ailesi tarafindan Viyana'ya gönderilmiş. Daha sonra yazdığı otobiyografik romanı Persepolis sinemaya uyarlanmış.

Animasyon film yönetmeni, cocuk kitabı yazarı ve romancı Satrapi'nin çocuk kitabı 'Canavarlar Kedilerden Korkar'dan bahsetmek niyetim.

Canavarlar gerçekten kedilerden korkuyor olmalı ki neşeli mi neşeli küçük kız Mari, yatağının başında bir kedicik olmadan uykuya dalamıyor.

Böyle olması gerektiğini zor yolla öğrendi o.. Gecenin üç korkunç ve yaramaz canavarı her gece saçını, burnunu çekiştirip çirkin suratlarıyla onu korkutmaya çalışıyorlardı çünkü.

Bir gece odasını aydınlık tutmayı başarabilirse onlardan kurtulacağını düşündü ve eline aldığı dev makasla ayı gökyüzünden kesip odasının tavanına astı.

Ancak kedilerin kıralının ayın yokluğundan doğan kaosu gidermek için çok daha iyi bir fikri vardı ;)

Dünyada kedilerden çok canavar olduğundan bahsetmeyelim şimdilik onlara..
Varsın her varlığın sebebine inançları artsın. Sevginin ve dostluğun güzelliğine..

Canavarlar Kedilerden Korkar
Yazar ve Çizeri, Marjane Satrapi
Marsık Kitap
3+


Kitabı en son resimdeki bu vatandaşlarla birlikte okuduk. Bizim mavi minnak canavarımıza böyle bir bilgi gelmemiş yalnız, gayet kayıtsızdı kendisi :P


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement