Masal Battaniyesi

Bir masal battaniyesi yoktu boylu boyunca yere serili..ranzamızda oturur okuduğumuz kitaplardan alıntılar yapar, bazen de iki yatak arasındaki suntaya kitap cümleleriyle türlü çeşit resimler yapardık.  Aylar, yıllar sonra kimilerinden utanır, bayağı bulur üzerlerine kartpostallar yapıştırır, bazen de kardeşler arası mesaj panosu olarak kullanırdık.
Çocukluğuma dair hatırlayabildiğim en eski hatırada masal anlatıcısı yine bizzat benim.
Mahallenin çılgın veletleri sabahları gözümüzün çapağı kurumadan en uzun merdivenli apartmanın girişine tüner gördüğümüz rüyaları anlatırdık. Artık nasıl rüyalarsa onlar(!?) değme masallara taş çıkarırlardı.
Bir süre sonra teker teker itiraflar geldi.. rüyalar o kadar monotondu ki herkes birşeyler uyduruyor ve gördüklerini değil görmek istediklerini anlatıyordu. :) Basbayağı rüya diye, hayallerimizi yutturuyorduk yani birbirimize.
Mahalledeki bu 'hayal atölyeleri' ve Trt Radyo Tiyatrosu çocuklugumdan yetişkinliğime kadar uzanan bambaşka bir lezzet katmıştır hayatıma.
Biz küçücük birer çocukken  Adile Naşit'in masal anlatıcılığıyla kazımıştık zihnimize 'Masalcı Nine' karakterini.
O yüzden hep bir masalcı nine aradık, bulduk, bulamadığımızda aramızdan birini bu göreve atadık :)
Öyle ki akraba ziyaretlerinde evde toplaşan miniklerin 'masalcı abla'ları olduk. O kadar kanıksanmıştı ki bu durum yol +yemek +ssk , tam mesaiyle istihdam edilen bir masalcı abla gibi her toplantıda annelerin küçük birer kaş hareketiyle çocukları toplama görevi bize düşer oldu. Uydurmak bir tarafa, çocukların sonsuz hayal gücü ve hoşgörüleriyle inanılmaz seyahatlere dönüşürdü bazen.
Geçen gün çok sevdiğim bir arkadaşım bizim minikler oynarken kitaplıktan "Masal Battaniyesi"ni cekip elime verdi. O'nun tavsiyesiyle elimize alıp okuduk kurabiyemle ve pek sevdik :)
Soğuk iklimlerin beyaz kadifeden tenli, pembe yanaklı, tonton insanlarını resmeden çizer Elena Odriozola öyle iyi iş çıkarmıştı ki hikayenin nerede geçtiği ve hatta neler olmuş olabilecegi hakkında mükemmel bir öngörü edindik.
Bir yardımlaşma ve dayanışma hikayesi 'Masal Battaniyesi'..
Buz gibi havada sobadan gelen çıtırtıların sesi gibi sıcacık.
Karlı dağların derinliklerinde yaşayan Masalcı Nine,  kocaman masal battaniyesinin yünlerinden söktüğü iplerle örer Nikolay'ın pofuduk çorabını..artık üşümesin Nikolay..
Masalcı nine sökmeye ve örmeye devam ettikçe masal battaniyesinin üzerine sığışan çocukların  da alanı gitgide daralır..
Sonrası? Gülümseten bir dayanışma öyküsü..

Masal Battaniyesi
Ferida Wolff / Harriet May Savitz
Çocuk Cenneti Kitaplığı
Nesin Yayinevi

0 - 7 yaş
ve büyümeye dirençliler için ;)





0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement